Van circusdier tot wetenschappelijk object

Vanaf vrijdag 14 oktober is bij Naturalis een nieuwe tentoonstelling te zien. Onder de titel Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object, is een groot aantal Opgezette dieren, dieren op alcohol en skeletten te zien. Ook zijn er schelpenkabinetten en parafernalia uitgestald. Alles wat er te zien is, is afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam. De oudste objecten zijn afkomstig uit naturaliënkabinetten en rondreizende menagerieën.

De meer recente zijn puur vanuit wetenschappelijk oogpunt verzameld. De tentoonstelling laat op een aansprekende manier de ontwikkeling in het verzamelen van naturalia zien. Niet alleen veranderde de intentie van het verzamelen, ook de manier waarop naar de natuur wordt gekeken, verschoof gaandeweg. Met het steeds verder blootleggen van de wereld, vonden naast bijzondere voorwerpen ook nieuwe planten en dieren de weg naar Europa. Deze werden in rariteitenkabinetten tentoongesteld. Artsen en apothekers verzamelden de planten, dieren en mineralen om hun kennis van de natuur te vergroten, anderen wilden door ordening van de naturalia Gods grootheid laten zien.

In het laatste kwart van de 19e eeuw kreeg het verzamelen, onder invloed van Darwin en Wallace, een meer wetenschappelijk karakter, waarbij de nadruk ligt op de taxonomie: het vinden, beschrijven, benoemen en indelen van diersoorten.   

Wie nieuwsgierig geworden is, kan de tentoonstelling tussen 14 oktober en 19 augustus komen bekijken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×