Na de restauratie moet de Marktsteeg er ongeveer zo uit gaan zien. Tegenover de ingang van Scheltema krijgt De Nobel dan drie ingangen. Een voor een 240 plaatsen tellende, inpandige fietsenkelder, een entree voor de grote (700 personen) en de kleine (200 personen) zaal en een aparte foyer.

Muziekcentrum De Nobel open in 2014

Het College van B&W heeft vandaag het ontwerp voor het nieuwe muziekcentrum De Nobel vastgesteld. Met dat uitvoeringsbesluit is de realisatie van een Leidse poptempel tussen de Marktsteeg en de Lange Scheistraat een stap dichterbij gekomen. Nog dit jaar moet ook de gemeenteraad groen licht geven voor het 12 miljoen kostende plan.

De jaarlijkse exploitatie wordt nu begroot op 725.000 euro. Daarvoor krijgt Leiden dan wel een muziekcentrum met een regionale uitstraling waar (de rechtsopvolger van) het LVC diverser moet gaan programmeren om een groter publiek te bereiken. Als alles goed gaat start de bouw na de zomer van 2012 en kunnen twee jaar later de voetjes van de vloer op de dansvloer.

De poptempel komt in de oude panden van metaalhandel De Nobel. Van de oude fabriekspanden worden de muren aan de Marktsteeg gerestaureerd, het dak wordt gereconstrueerd. Er bovenop komen zonnepanelen. Ook wordt dat deel van De Nobel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De Marktsteeg is volgens wethouder Jan-Jaap de Haan de enige Leidse fabriekssteeg in Leiden die nog in zijn geheel is behouden en verdient daarom bescherming.

Aan de achterzijde van de nieuw te bouwen poptempel, in de Lange Scheistraat, verdwijnt alle bestaande bebouwing wel. Behoud van deze monumentale panden zonder formele status als monument is te duur. De nieuwe gevel krijgt een mantel van cortenstaal, vergelijkbaar met de gevelbekleding van museum Corpus. Deze roestbruine gevel moet de herinnering aan de verdwenen metaalindustrie levend houden.

langescheistraat.jpg

Een artist Impression van de achterzijde van Muziekcentrum De Nobel in de Lange Scheistraat.

Om ervoor te zorgen dat de Lange Scheistraat een ‘Leids karakter’ blijft ademen, worden bovendien een aantal elementen behouden. Zo komen in de nieuwe gevelwand de ramen op de plekken waar ze ook in de oorspronkelijke bebouwing zitten en worden ook de oude perceelgrenzen zichtbaar gemaakt met ‘perforatieranden’. “We kiezen voor een duidelijke stap in de 21e eeuw,” zegt wethouder De Haan (cultuur, monumenten). “Maar de steeg echoot straks wel de oudijzergeschiedenis van De Nobel.”

De panden op de hoek van de Marktsteeg en de Lammermarkt gaan in de verkoop. Die panden waren eerder in beeld als mogelijke nieuwe plek voor de Vrijplaats Koppenhinksteeg.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×