Heropening gerestaureerde Sterrewacht door Staatssecretaris Zijlstra

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heropent aanstaande woensdagmiddag de Leidse Sterrewacht. Deze oudste nog werkende academische sterrenwacht ter wereld heeft na een ingrijpende restauratie haar glorieuze uitstraling weer terug. Het ruim 150 jaar oude gebouw dat een tijd leeg heeft gestaan, biedt nu onderdak aan verschillende opleidingen van de universiteit. Het onderzoeksinstituut Sterrenkunde zit niet in het pand, maar blijft gehuisvest in het J.H. Oortgebouw in de Leeuwenhoek. De Hortus botanicus is weer met het terrein rondom de Sterrewacht verbonden. De opnieuw ontworpen tuin rondom het gebouw wordt nu beplant en gaat op 5 april officieel open. Vanaf komende donderdag is het mogelijk rond de Sterrewacht te wandelen. Ook het nieuwe Bezoekerscentrum Sterrewacht is vanaf dan open.

In de uitgegraven kelder van het gebouw is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van het pand en over de ontwikkelingen in de Leidse Sterrenkunde.

De restauratie van de Sterrewacht en het gebied daar omheen, heeft 2,5 jaar geduurd en kostte 15 miljoen euro. De gerenoveerde Sterrewacht is op zaterdag 29 oktober open voor rondleidingen en is ook op Wetenschapsdag, zondag 30 oktober, toegankelijk voor publiek. Daarna is de Sterrewacht alleen open tijdens speciale gelegenheden, zoals de Open Monumentendagen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×