GroenLinks vreest heksenjacht op illegalen

Leiden is een van de gemeenten waar de politie met behulp van mobiele apparatuur op straat vingerafdrukken kan gaan afnemen van vreemdelingen. Minister Opstelten heeft een aantal gebieden in Nederland als proeftuin aangewezen voor de nieuwe manier om te controleren of vreemdelingen illegaal in Nederland zijn. GroenLinks Leiden heeft inmiddels vragen gesteld en ook elders roert die partij zich. In Rotterdam is inmiddels een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.

De Leidse GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos wil van het college onder meer weten of de proef al is ingegaan, hoe lang deze duurt en hoe willekeur en verkapt racisme vermeden gaan worden nu alleen vreemdelingen gecontroleerd gaan worden. Kos vindt dat de proef zoveel maatschappelijke weerstand oproept dat burgemeester Lenferink de minister moet laten weten dat Leiden er niet aan meedoet.

Kos: “GroenLinks is mordicus tegen deze proef. Wij eisen van het college dat Leiden af ziet van deelname. Het gedoogkabinet probeert Wilders tevreden te stellen door maatregelen te nemen die het wantrouwen tegen vreemdelingen versterken. Het is niet de taak van de gemeente Leiden om de VVD en het CDA te dekken in hun poging een wanstaltige samenwerking met de PVV in de Tweede Kamer te redden. Het voorstel is onuitvoerbaar en een vorm van verkapt racisme die niet past in de tolerante samenleving waar GroenLinks voor staat.”

Afgelopen zomer stelde D66 Kamerlid Gerard Schouw al al grote vraagtekens bij de plannen die nu ingevoerd gaan worden. Zo vroeg hij zich af met welke gegevens de vingerafdrukken vergeleken gaan worden en of dat wel mag in verband met de pricacywetgeving.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×