Omwonenden van het Leidse oostblokplein zijn zwaar teleurgesteld in de gemeente. Plannen om hun pleintje te vergroenen werden eerst goedgekeurd, toen uitgesteld en daarna alsnog afgeschoten. (Foto: Vincent van Leeuwen).

Omwonenden 'Leids oostblokplein' teleurgesteld in gemeente

Het oostblokplein. Zo noemen omwonenden het pleintje tussen de Smederijstraat, de Fitterstraat en de Gieterijstraat in Leiden Zuid-West. De kale betonvlakte is ze al jaren een doorn in het oog en dus zijn ze al tijden in gesprek met de gemeente Leiden om het pleintje rond hun woningen op te leuken met vooral veel meer groen. En met succes, zo leek het tot deze week. Dit voorjaar beloofde de gemeente om na de nazomer, bij het begin van het plantseizoen, te beginnen met de upgrade.

Toen er in november nog steeds geen gemeentelijke bomenplanters verschenen waren, trokken de bewoners aan aan de bel. Deze week kregen ze uitsluitsel van de wijkmanager: de gemeente vindt het aan te planten groen te duur om te beheren. Als er niet binnen een paar weken en nieuw en goedkoper plan kan worden gemaakt, goedgekeurd en aanbesteed, vervalt de buurtcheque van 20.000 euro waarmee de aanleg van bomen en struiken betaald zou worden en is er dus helemaal geen plan meer.

De bewoners willen nog wel met de gemeente gaan praten, maar zijn bang dat de tijd te kort is om nog met een nieuw plan te komen dat de gemeentelijke toets der kritiek wél kan doorstaan.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×