Donation-Days bij Boerhaave met Leidse Sphaera

Komende zaterdag en zondag organiseert Museum Boerhaave de Donation-Days. Er worden dan allerlei activiteiten in het museum georganiseerd en de toegang is gratis. Bij vertrek kunnen bezoekers zelf bepalen hoeveel geld zij aan Boerhaave willen doneren. Zaterdag zal de volledig gerestaureerde Leidse Sphaera onthuld worden. Naar aanleiding van het boek van Copernicus, waarin hij een planetenmodel met de zon als middelpunt beschreef, liet een Rotterdamse burgemeester in 1670 een een enorm planetarium bouwen. Na twee eeuwen van verwaarlozing heeft Museum Boerhaave de vervuilde en aangetastte Leidse Sphaera gerestaureerd. Vanaf zaterdag is dit oudste planetarium van het land weer in al zijn luister te bewonderen. Hoofd collecties Hans Hooijmaijers en hoofdrestaurator Paul Steenhorst vertellen over het project.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft een lezing over moderne planetaria. Ook staat komend weekend het mobiele planetarium van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie in het museum! In de koepel worden interactieve films geprojecteerd over de sterrenhemel en al het moois in het heelal. Pandemonia Science Theater brengt tijdens het D-Days weekend  Radiumliefde, de chemie tussen liefde en wetenschap. De voorstelling belicht de belangrijke episodes uit het leven van Marie Curie, zoals haar jeugd in Polen, haar desastreus verlopen jeugdliefde, haar studies aan de Sorbonne in Parijs en haar carrière, huwelijk en samenwerking met Pierre Curie, en uiteindelijk de triomf van het halen van de Nobelprijs.

Meer informatie over de activiteiten staat op www.museumboerhaave.nl

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×