Vanaf aanstaande zondag logeert de goede sint weer in het Huis van Sinterklaas in De Waag. Of hij moet verhuizen, beslist de gemeenteraad op 1 december. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Sint moet mogelijk verhuizen

Aanstaande zaterdag komt de goedheiligman aan in Leiden. Na de officiële ontvangst door burgemeester Lenferink en een rondgang door het centrum nemen de sint en zijn pieten weer hun intrek in het Huis van Sinterklaas in De Waag. Of dat in de toekomst ook nog kan, wordt een paar dagen voor de verjaardag van Sint Nicolaas duidelijk. Op 1 december neemt de gemeenteraad een besluit over de vestiging van ‘hoogwaardige horeca’ in De Waag. De inschrijving voor en uitreiking van Haring en Wittebrood worden als voorwaarde opgenomen in de overeenkomst die de gemeente gaat sluiten met een nog aan te zoeken exploitant. De sint is voor het college niet heilig, die wordt slechts als wens opgenomen.

Op verzoek van de PvdA laat wethouder Van Woensel de komende week nog wel uitrekenen wat het kost aan gederfde huurinkomsten als ook onderdak voor de sint als voorwaarde wordt gesteld. Ook het CDA wil graag dat de sint er welkom blijft. Raadslid Bonestroo wil bovendien dat het behoud van culturele activiteiten wordt gegarandeerd. Op die lijn zit ook Guido Terpstra van de ChristenUnie.

Voor VVD-raadslid Greetje van Gruting hoeft de sint niet persé in De Waag te blijven: “Dat de PvdA in sinterklaas gelooft, was ons al bekend, maar het moet ook betaalbaar blijven. De Waag is een prachtige beeldbepalende locatie, maar zoals mijn moeder altijd al zei: met alleen een mooi smoeltje redt je het niet.” De VVD zou het wel toejuichen als de sint ook in de toekomst in De Waag terecht kan, maar dan moet hij dan maar zelf regelen met de nieuwe uitbater. Dat geldt ook voor optreden in de Jazzweek.

PvdA-raadslid Marion van Dongen is verder wel blij met de plannen: “De Waag moet gewoon veel vaker open. Het is nu meestal maar drie keer per week en dan ook nog eens vaak omdat de gemeente de ruimte zelf huurt voor recepties.” Stadspodia BV dat De Waag nu exploiteert kan zonder De Waag de eigen overgebleven zalen beter exploiteren, zo hoopt Van Dongen.

Overigens zijn niet alle partijen gecharmeerd van de collegeplannen voor horeca in De Waag. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen spreekt van ‘een verschrikkelijk voorstel’. “Tegenwoordig wordt alles maar hoogwaardige horeca genoemd. Alsof wat er nu in De Waag gebeurt laagwaardig is.” Theeuwen vreest voor een herhaling van het Scheltema-debacle waar de gemeente ook fors op moet toeleggen nu de exploitatie daar niet rond komt. “Niet doen dus! Anders gaan we heel veel geld uitgeven om te creeren wat er al is.” Wel vindt ook Theeuwen dat De Waag vaker open moet door er vaker zaken te programmeren.

GroenLinks is wel enthousiast over de plannen. Raadslid Walter van Peijpe ziet een kans voor een extra podium voor cultuur in Leiden. Een naam heeft hij ook al voor de nieuwe horecazaak: “In den Vergulden Waagschaal.”

Door De Waag permanent te gaan verhuren wil de gemeente dat het Aalmarktgebied levendiger wordt. Daarom moet het gebouw in de toekomst ook ’s avonds open zijn en komt er een groot terras op het Waaghoofd. Daar komt ruimte als de nieuwe Waaghoofdbrug is aangelegd. Die nieuwe verbinding tussen de Haarlemmerstraat en de Breestraat maakt deel uit van de Aalmarktplannen. Achter De Waag worden de panden in de Mandemakerssteeg, die nu in gebruik zijn als expeditie van V&D, gesloopt. Daarvoor in de plaats komt acht meter hoge nieuwbouw die bij het nieuwe horecabedrijf kan worden getrokken.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×