Wethouder wil piepsysteem voor gemeentelijke uitgaven

Wethouder Robert Strijk van financiën gaat ervoor zorgen dat er binnen de gemeentelijke organisatie geen uitgaven meer gedaan kunnen worden waarvoor geen dekking is. Binnenkort moet hij de Leidse raad uitleggen dat er miljoenen zijn uitgegeven, waarvoor de raad geen akkoord heeft gegeven. Dergelijke uitgaven zijn onrechtmatig. Dit keer liep het goed af, omdat de 15 miljoen die zonder krediet van de raad is uitgegeven ook is binnengekomen. “Maar kennelijk gaan er geen alarmbellen af als er zoiets gebeurt, dus dat moeten veranderen,” aldus Strijk.

Bij de enorme overschrijding is het op twee plekken misgegaan. Voor de ontwikkeling van de Brede School vroeg het college aan de raad een krediet van 12 miljoen. Woningcorporatie Ons Doel draagt ook 15 miljoen bij, dat geld loopt via de gemeente. De raad had daarom een krediet moeten verlenen voor het totale bedrag van 27 miljoen. In dit geval vloeit er geen bloed uit, omdat de 15 miljoen wel bij de gemeente binnenkomen, maar dat het krediet is ongemerkt met dat bedrag overschreden, is onrustbarend. Dat kan dus ook in situaties gebeuren, waarbij er echt geen dekking is en dan heeft Leiden een probleem.

In totaal ging het dit jaar mis bij zes projecten. Bij twee andere, kleine, projecten is daadwerkelijk meer geld uitgegeven dan wat ervoor beschikbaar was. Het gaat daarbij om kredietoverschrijdingen voor Park Stevenshof en de Merenwijk. volgens Strijk gaat het daarbij om een paar duizend euro.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×