Cleveringa-oratie door David Van Reybrouck

De Belgische cultuurhistoricus David Van Reybrouck houdt aanstaande maandag de jaarlijkse Cleveringa-oratie. De titel van zijn oratie is `De democratie in ademnood’. De Cleveringaleerstoel is in 1970 ingesteld ter herinnering aan hoogleraar Rudolph Cleveringa. Cleveringa sprak op 26 november 1940 in het Academiegebouw aan het Rapenburg een moedige verzetsrede uit tegen het ontslag van zijn Joodse collega professor Eduard Meijers. De volgende dag werd Cleveringa gearresteerd en ging de universiteit dicht. Cleveringa’s protestrede wordt jaarlijks herdacht door de Universiteit Leiden. De leerstoel wordt elk academisch jaar door een Nederlandse of buitenlandse geleerde bekleed.David Van Reybrouck, auteur van het bekroonde boek Congo. Een geschiedenis, beschouwt het klakkeloos exporteren van het westerse democratische model als “het nieuwe kolonialisme”. Lokale vormen van democratie verdienen volgens hem meer ruimte. Van Reybrouck besteedt in België momenteel veel tijd aan de spraakmakende G1000: een zorgvuldig geselecteerde doorsnede van de bevolking die in groepen zoekt naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met hun voorstellen wil G1000 de Belgische demissionaire regering aanzetten tot actie.

De oratie wordt wederom gehouden in het Academiegebouw, en begint om 16.00 uur. Meer informatie staat op www.leidenuniv.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×