Leidse raad wil geen twitterverbod

Het lijkt er sterk op dat een meerderheid van de Leidse gemeenteraad volgende week niet voor een echt twitterverbod zal stemmen. Wel wil een meerderheid van de raadsleden dat er geen schaduwdebatten meer plaatsvinden tijdens de vergaderingen. Dat houdt in dat er wel getwitterd mag worden, maar niet over het onderwerp waarover op dat moment wordt vergaderd. Hoe de verhoudingen volgende week donderdag tijdens de raadsvergadering precies liggen, is nog niet duidelijk. Bijna alle partijen hebben afgesproken dat het hier gaat om een vrij onderwerp waar elk raadslid individueel over mag stemmen. Vaak worden zaken vooraf binnen de fracties besproken, waardoor per partij eenzelfde mening wordt uitgedragen.

Het twitterverbod is onderdeel van een veel uitgebreidere gedragscode voor (duo)raadsleden. De oude code stamt uit 2005 en is door een commissie van de raadsleden Pieter Kos (GroenLinks), Guido Terpstra (ChristenUnie) en Jeffrey van Haaster (D66) helemaal herzien. Dat is van tijd tot tijd nodig, omdat inzichten veranderen. Burgemeester Lenferink illustreerde dat eerder al eens met een helder voorbeeld: “Vroeger wilden we graag dat raadsleden in besturen zaten van organisaties die subsidie van de gemeente kregen. Tegenwoordig wordt dat juist als onwenselijk gezien.”

De hele raad is positief over het nieuwe stuk. Er staat niet heel strikt in wat raadsleden wel of niet mogen, maar dient als richtlijn voor met name de integriteit van de raadsleden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×