Gemeenteraad uit zorgen over exploitatie popcentrum

Het nieuwe popcentrum De Nobel komt er, maar veel raadsleden maken zich wel zorgen over de kosten van de exploitatie en zijn bang dat de gemeente bij tegenvallers opnieuw de buidel zal moeten trekken. Dat bleek gisteravond bij de behandeling van het uitvoeringsbesluit in de raadscommissie Onderwijs & Samenleving. Volgende week moet de raad definitief ja zeggen tegen de Leidse poptempel. Een poging van de VVd om dat besluit uit te stellen totdat duidelijk is of er ook een Stedelijk Jongerencentrum in ondergebracht kan worden kreeg geen steun van andere partijen. Ook wethouder De Haan wil dat persé niet: “Dan zijn we maanden verder, bovendien wordt niet onderzocht of dat centrum in De Nobel kan komen, maar in de buurt ervan.”

Naast zorg over mogelijke exploitatietekorten, maken de raadsleden zich ook zorgen over de ’transitie’ van LVC naar Nobel. Dat is de tijd tussen het verlaten van de huidige locatie aan de Breestraat en het moment dat De Nobel de deuren opent. Wethouder De Haan hootp at die periode zo kort mogelijk zal zijn, maar een maand of 14 moet al gauw overbrugd worden. En dan moeten er geen tegenvallers zijn bij het nieuwe pand. Het LVC is in die periode ‘dakloos’ en zal dan voor de programmering afhankelijk zijn van de welwillendheid van andere culturele instellingen in de stad. Er wordt gesproken met de Stadspodia, het LAK, het Muziekhuis en café’s. Rond de zomer moet duidelijk zijn welke samenwerkingen er mogelijk zijn. Als daar problemen ontstaan, wil de PvdA desnoods een paar ton extra voor het LVC om die periode goed door te komen. Waarschijnlijk dient die partij daarvoor donderdag een motie in. Eerder was ter overbrugging van die periode een bedrag opgenomen van 1,2 miljoen, maar dat is overgeheveld naar de realisatie van het nieuwe popcentrum.

Een andere zorg van onder andere de VVD is dat De Nobel straks gaat zorgen voor oneerlijke concurrentie voor bijvoorbeeld discotheek In Casa. Volgens wethouder De Haan is dat niet aan de orde: “”Beide organisaties bestaan nu ook allebei en er is alleen op een heel klein stukje dance-programmering een overlap. De Nobel gaat zich bovendien juist op andere stromingen richten.”

Over nut en noodzaak van De Nobel zelf zijn ook niet alle partijen het eens. Fractievoorzitter Eli de Graaf van de Stadspartij Leiden Ontzet is dolenthousiast: “Dit is een prachtplek voor het LVC, een mooie aanvulling in het cultuurkwartier.” Juist daarom is hij ook niet bang voor oneerlijke concurrentie: “Als de paling loopt, vang je allemaal wat.” De Stadspartij wil dat het LVC tijdens de transitieperiode gebruik kan maken van De Waag. Die staat nu vaak leeg en is om de hoek van het huidige LVC-pand. Aan de andere kant van het politieke spectrum staat de ChristenUnie (alleen). Die partij wil eigenlijk helemaal geen duur popcentrum in deze moeilijke tijden en komt donderdag in ieder geval met een motie dat er geen cent extra naartoe mag: “Dat zou zeer ongepast zijn voor zo’n luxeproduct,” vond duo-raadslid Schaap die verder grote moeite heeft met de hele financiering van De Nobel: “Die zit vol met oneigenlijke stappen.”

Het is de bedoeling dat popcentrum De Nobel na de zomer van 2014 open gaat. LVC-voorzitter Egon Snelders belooft daarbij een optreden van De Dijk: “Als die band dan nog bestaat”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×