Bedrijfsleven wil uitstel blauwe zones

Het bedrijfsleven in Leiden is in de afgelopen zeven jaar een kwart van de omzet kwijtgeraakt. Het gaat daarbij om zo’n 100 miljoen euro. Die cijfers uit het koopstromenonderzoek van de Kamer van Koophandel komen niet uit de lucht vallen, maar zorgen nu wel voor nog meer gevoel van urgentie bij de BV Leiden – waarin de Leidse ondernemers zich hebben verenigd – die de politiek vandaag oproept om de invoering van de blauwe zones rond het centrum uit te stellen. Voorzitter Reinier Asberg van de BV Leiden wil dat minimaal eerst de Morspoortgarage geopend wordt, voordat het centrum nog slechter bereikbaar wordt voor automobilisten.

Asberg schrijft in de nieuwsbrief van zijn organisatie dat Leiden als winkelstad op alle onderdelen slechter scoort dan vergelijkbare steden: “Maar het allerslechtst op bereikbaarheid met de auto en parkeren.”

Vorige week uitten verschillende centrumwinkeliers hun zorgen ook al bij wethouder Robert Strijk tijdens een informatiebijeenkomst voor ondernemers in De Waag. Ook daar vond men het onbegrijpelijk dat de gemeente eerst blauwe zones invoert en daarna pas gaat werken aan extra parkeergelegenheid. Strijk begrijpt die onvrede, maar stelde daar tegenover dat er ook een groot probleem is in de wijken rond het centrum. Daar wordt nu volop gratis geparkeerd door centrumbezoekers, waardoor bewoners geen plek meer kunnen vinden.

Per 1 januari krijgen de wijken rond het centrum een blauwe zones. Daardoor kan er door bezoekers niet meer langdurig worden geparkeerd. De gemeente wil de problemen voor bezoekers en mensen die in de binnenstad werken oplossen door voor die laatste groep een werknemersvergunning in te voeren voor 30 euro per maand. Voor bezoekers komen er ruim 200 tijdelijke plekken bij op het Stadsparkeerplan aan de Haagweg. Mogelijk al deze week, maar parkeerdirecteur Chris Verplancke durft dat nog niet helemaal te beloven.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×