Archeologische collectie Eduard Zuurdeeg bij Oudheden

Op de afdeling Archeologie van Nederland van het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf 16 december de tentoonstelling `100.000 uur archeologie. Verzamelen op de Veluwe ‘ te zien. Deze tentoonstelling omvat de collectie van amateurarcheoloog en verzamelaar Eduard Zuurdeeg. De amateurarcheoloog verzamelde honderden stenen pijlpuntjes en scherven, oud aardewerk, klokbekers en bijlen, grote maalstenen, Romeinse munten en middeleeuwse wijnflessen. Zijn collectie bracht hij bijeen door 60 jaar intensief te verzamelen. Eduard Zuurdeeg begon al jong met zoeken, verzamelen, ordenen, documenteren en registreren. In de buurt van zijn woonplaats Ede speurde en groef hij jarenlang naar alles wat hem boeide. Dit resulteerde in een omvangrijke collectie met bijzondere stukken, zoals het oudste aardewerk van boven de Rijn. De verzameling vormt een uniek archeologisch document, dat het verhaal vertelt van 50.000 jaar bewoning op en rondom de Veluwe.

 

Het museum kocht de collectie Zuurdeeg in 2010 aan, in samenwerking met de Gemeente Ede. Door de aankoop blijft deze waardevolle amateurcollectie en zijn uitvoerige documentatie intact en toegankelijk voor onderzoekers en publiek. De expositie is te zien tot 18 november 2012. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×