Een impressie van Muziekcentrum De Nobel in de Marksteeg. Zo gaat het er vanaf 2014 uitzien.

Leiden brengt offer aan poptempel

Of je er nu voor of tegen bent, een beetje gelijk had ChristenUnie-voorman Guido Terpstra wel toen hij het nieuwe Muziekcentrum de Nobel donderdagavond ‘met recht een poptempel’ noemde: “Er wordt veel aan geofferd.” Feit is dat er een hele smak geld in het nieuwe muziekcentrum wordt gestoken en of het bij de nu beschikbaar gestelde 12,5 miljoen blijft, zal de toekomst leren. Cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan kreeg de financiering dan ook maar met moeite rond. Uit allerlei potjes is geld bijeengelegd om een sluitend plan te presenteren.

Afgelopen donderdag ging bijna de hele gemeenteraad akkoord met de realisatie van De Nobel en de ingewikkelde financiele puzzel om het mogelijk te maken. Terpstra stemde tegen: “Ik kan echt aan niemand uitleggen waarom we dit doen in tijden van crisis. Waar zijn we mee bezig, ik krijg er tranen van in mijn ogen.” Hij was de enige, zo bleek na de stemming.

De andere partijen zijn blij dat het muziekcentrum er nu eindelijk komt. “Een prachtige aanvulling in het cultuurkwartier,” zo vond Stephanie Bakker van GroenLinks. Wel vindt die partij het jammer dat er niet al teveel werk is gemaakt van duurzaamheid. Bakker: “Kennelijk is duurzaamheid alleen een leuk extraatje als er geld over blijft.” Ook wil GroenLinks dat eventuele budgetoverschrijdingen niet uit de cultuurpot worden betaald, omdat dan andere instellingen er onder lijden.

De SLO is ook blij met het besluit. Die partij maakt zich vooral zorgen over de periode dat het LVC dakloos zal zijn en diende een motie in om te onderzoeken of het LVC tijdelijk in De Waag terecht kan. De raad steunde dat voorstel, maar wethouder De Haan kent de uitkomst al: “De Waag is totaal ongeschikt voor het LVC en bovendien wil je niet alle feesten die in het LVC worden gehouden onderbrengen in een rijksmonument.”

Een andere motie werd niet aangenomen. Namelijk die van de ChristenUnie om nu al te besluiten dat er wat er ook gebeurt geen cent extra in de exploitatie van De Nobel gestoken wordt als er tekorten ontstaan. Terpstra: “We hebben Scheltema net over de kop zien gaan en nu dit weer. Het is teveel allemaal. Weer een ambitie erbij.” Het LVC, of beter gezegd, de rechtsopvolger van het LVC, want er komt een nieuwe stichting die De Nobel gaat exploiteren, kan straks rekenen op ongeveer drie keer zoveel subsidie als de 285.000 euro die de organisatie nu jaarlijks ontvangt. De ChristenUnie ziet het er al van komen dat zelfs dat niet voldoende zal zijn. Zijn ‘geen cent extra’ motie werd alleen gesteund door de VVD en Leefbaar Leiden. Eva de Bakker van de SP vond het maar een rare motie: “Je gaat toch geen put dempen voor het kalf geboren is.”

Monique van Sandick van De Haan’s eigen CDA is blij met haar wethouder. “We hebben als CDA tot nu toe misschien zelfs te weinig gezegd hoe blij we zijn met het doorzettingsvermogen van onze wethouder. Maar dat zijn we wel met dit plan voor een goed en veilig uitgaanskwartier voor jongeren. Het moet geen Disney aan de Rijn worden, maar wel een plek met een betoverende uitstraling. En dus zonder coffeeshop.”

PvdA-fractievoorzitter Henny Keereweer is ook al blij dat De Nobel er nu komt. Wellicht niet in de laatste plaats, omdat het plan uit de koker van oud PvdA-fractievoorzitter Marije van den Berg komt. De financiele risico’s ziet Keereweer ook wel, maar als er een probleem ontstaat moet de gemeente gewoon bijlappen, zo vindt hij. “We hebben een ereschuld in te lossen aan het LVC. We kunnen niet als een stel angsthazen met trillende pootjes in een hoekje gaan zitten, want dan gebeurt er nooit meer wat in deze stad.”

Wethouder De Haan mag nu dus echt aan de slag met de uitvoering van het muziekcentrum dat ook een grote aantrekkingskracht moet gaan hebben op jongeren uit de regio. Als alles volgens planning verloopt, mag hij kort na de zomer van 2014 het lintje doorknippen bij de feestelijke opening.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×