Parkeerbaas Verplancke is dolblij met de sponsoring van aannemersbedrijf Sloos en Zoon die het braakliggende stuk grond kosteloos geschikt maakt als parkeerterrein. (Foto: Chris de Waard).

Per direct 90 extra parkeerplaatsen op Haagweg

Met dank aan het Leidse aannemersbedrijf Sloos en Zoon dat is gespecialiseerd in grond- en straatwerk, wordt het Stadsparkeerterrein aan de Haagweg op dit moment uitgebreid met zo’n 90 permanente parkeerplaatsen. Directeur Chris Verplancke strijdt al een tijd voor 200 extra (tijdelijke) plaatsen op het braakliggende terrein van ontwikkelingsmaatschappij La Linea dat de nieuwbouwplannen achter de Haagweg heeft uitgesteld, maar de onderhandelingen daarover verlopen stroef en de uitkomst is onzeker.

Verplancke wil persé extra parkeercapaciteit voordat het Glazen Huis over een dikke week in Leiden van start gaat. Als de onderhandelingen met La Linea niet uiterlijk dit weekeinde tot een positief einde komen, lukt het niet meer om die 200 plaatsen tijdig te realiseren. En dus pakte Verplancke de telefoon en trof aan de andere kant van de lijn een bereidwillige Piet Sloos die een verzakt stuk terrein binnen twee dagen ophoogt en verhardt zodat er vanaf maandag op geparkeerd kan worden. De firma doet dat gratis.

Het stuk grond dat nu bij het parkeerterrein getrokken wordt, zou eigenlijk pas komend voorjaar in gebruik genomen worden. Dan wordt het hele Stadsparkeerterrein heringericht. Langs het spoor komt dan een nieuwe ontsluitingsweg naar de achterliggende wijk. Om de 60 parkeerplaatsen die daadoor verloren gaan te compenseren wordt het hele terrein op de schop genomen, waardoor de beschikbare ruimte efficienter kan worden benut.

Als alles klaar is, heeft het Stadsparkeerterrein dan de beschikking over zo’n 470 permanente parkeerplekken, een nieuw kantoor en een visitor’s centre waar bezoekers allerlei informatie kunnen krijgen over onder meer duurzaamheid. Als er alsnog overeenstemming komt met La Linea worden de 200 tijdelijke extra parkeerplekken ook alsnog aangelegd. Verplancke zegt die sowieso nodig te hebben om bezoekerspieken op te vangen, maar ook omdat Leiden de komende jaren veel parkeerplaatsen tijdelijk verliest tijdens de aanleg van de parkeergarages aan de Lammermarkt en de Garenmarkt.

Ook zorgt de invoering van de proef met blauwe zones naar verwachting voor extra parkeerders op het Haagwegterrein en maken extra plekken straks ook de herinrichting makkelijker. Verplancke zegt tijdens die werkzaamheden niet meer dan 100 plaatsen tegelijkertijd te kunen missen, waardoor het opnieuw inrichten en bestraten van het terrein gefaseerd zal moeten gebeuren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×