Vuurwerkregels om risico’s en overlast te beperken

Om onnodige risico’s en overlast te beperken, heeft de politie Hollands Midden diverse regels opgesteld. Wie zich daar niet aan houdt wordt flink gestraft! Wie tussen 12 tot 18 jaar is en de regels overtreedt krijgt een taakstraf via bureau Halt en moet de schade vergoeden. Voor volwassenen geldt een ‘lik op stuk’ beleid met strenge straffen en hoge boetes. Sinds november eist het Openbaar Ministerie zware straffen voor het hebben van, het afsteken en handel in illegaal vuurwerk. Ook wordt geweld, met of zonder vuurwerk, tegen hulpverleners heel zwaar gestraft.

De regels:

• Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december, van 10.00 uur ’s ochtend tot 02.00 uur ’s nachts.
• Personen van 16 jaar en ouder mogen maximaal tien kilo vuurwerk kopen alleen op 29, 30 en 31 december
• Het vuurwerk moet goedgekeurd zijn door de Nederlandse overheid.
Dit laatste is te zien aan het CE-keurmerk op de verpakking, de vermelding ‘Geschikt voor particulier gebruik’ en de Nederlandstalige handleiding. Strijkers zijn bijvoorbeeld verboden. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd en geeft een verhoogde kans op letsel. Lontjes kunnen tekort zijn, vuurwerk kan beschadigd zijn, waardoor het te snel afgaat of in een andere richting klapt dan gewenst. Dat maakt illegaal vuurwerk niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor omstanders.

Overtredingen kan men melden via 0900 – 8844 of anoniem 0800 -7000.

Leiden Vuurwerkverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×