Historische binnenstad komende jaarwisseling vuurwerkvrij

50

Tijdens de komende jaarwisseling geldt niet alleen in de Leidse parken en het gebied rond dierenasiel Stevenshage een verbod op het afsteken van vuurwerk, maar ook in het hele gebied binnen de singels. Dat heeft burgemeester Lenferink bekend gemaakt.

Chris de Waard sprak met burgemeester Lenferink over het komende vuurwerkverbod in de binnenstad van Leiden.

Er komt dit jaar geen centrale vuurwerkshow als alternatief. De gemeente wil eerst kijken hoe het vuurwerkverbod in het historische centrum verloopt. Na evaluatie wordt dan besloten of het centrum voortaan elk jaar vuurwerkvrij is, het college denkt van wel, en zelfs nog kan worden uitgebreid naar de rest van de stad.In die evaluatie wordt dan ook bekeken of eer behoefte is aan een vuurwerkshow.

Na de zomer wil het college een definitief besluit nemen over het vuurwerkverbod in het centrum. Tegenstanders hebben dan nog de gelegenheid om naar de rechter te stappen.

Delen

50 reacties

 1. Nancy van Breukelen

  Top! Alleen wat als je er maar net buiten woont zoals ik? Liever de hele stad dan wat mij betreft. En die centrale vuurwerkshow lijkt me dan wel een must. Maar voorlopig een mooie eerste stap.

  • killRdevil op

   Nee precies, er is een tekort aan manschappen om überhaupt fatsoenlijk te kunnen handhaven, dus dat gaat betekenen dat de handhavers van buiten de singels naar de binnenstad moeten worden gehaald, dus dan krijg je een waterbed effect…

 2. Typisch voor de overname van het centrum door hoogopgeleiden. Past goed bij de 100 koffiebars, vintage en antiekwinkels, en bakfietsen. De wijken rondom de singels zullen volgen, aangezien deze ook geannexeert zijn door de mensen met vele euro’s.

  • Op wie complotten ziet, rust de zware last ze aannemelijk te maken. Dat doet u niet.
   .
   U lijkt gevallen voor de tover van propaganda: herhaal iets maar vaak genoeg, dan wordt het vanzelf waar. In uw geval heeft populistische retoriek effect gehad. Hoogopgeleiden = elite = zorgen alleen voor zichzelf.
   .
   Uw fantasieverklaring bevat daarnaast zwakke punten. Zo neemt u aan dat lageropgeleiden van vuurwerk houden en hogeropgeleiden niet (vandaar dat de laatsten het verbieden, zodra ze de meerderheid hebben). Dat is wel erg zwartwit. Bovendien vormen hondenbezitters een bekende groep onder wie de nodige tegenstanders van vrij afsteken van vuurwerk aan te treffen zijn. Hondenbezitters vind je onder alle lagen van de bevolking.
   .
   Verder veronderstelt uw fantasie dat hoogopgeleiden alle een voorkeur voor binnensteden hebben; dat ze kennelijk onbeperkt instromen ergens anders vandaan; en dat de arme lageropgeleiden op elkaar gestapeld worden in buitenwijken in kennelijk steeds hogere gebouwen. De verlaten woningen van hogeropgeleiden kunnen ze niet betrekken want die horen te duur te zijn.
   .
   Misschien kunt u uw verbeelding eens aan deze kwesties wijden en uw creatieve antwoord delen met de lezers van Sleutelstad.

  • Forum Baudet op

   Dat heet opmarsch van beschaving. Vuurwerk hoort niet thuis in de prachtige Nederlandse kultuur. Ten tijde van het Boreaalse tijdvak was er amper vuur. Vuurwerk is een Aziatische exoot en hoort hier niet thuis.

 3. Redelijk besluit, wel zoveelste aanslag op Nederlandse tradities. Nog een paar jaar totdat de laatste cultuurverschijnselen gesloopt zijn.

  • Uw reactie is niet zozeer ‘een beetje dwars’ als tegenstrijdig. Het oogt tegenstrijdig om een besluit tegelijk ‘redelijk’ te noemen en de woorden ‘zoveelste aanslag’ en ‘slopen’ te gebruiken.
   .
   Enige oplossing die de boel in harmonie brengt die ik kan bedenken, is dat u fatalist bent: het moet geburen, het is redelijk en daarom onafwendbaar, maar ik betreur het.
   .
   Toch voldoet ook die verklaring in tweede instantie niet. Want hij roept het raadsel op waarom de redelijke gang der geschiedenis niet altijd al tradities gesloopt heeft. Dat is niet gebeurd, anders zou er nu niet iets te betreuren zijn.
   .
   Spitsvondig kan iemand roepen dat het slopen van oude tradities wellicht een nieuwe traditie is (zoiets als vandalisme). Maar stukmaken is eindig, op een bepaald moment is alles gesloopt.
   .
   Overtuigt ‘slopen als nieuwe traditie’ niet, tegelijk legt het een tweede zwakte in uw betoog bloot. U veronderstelt, lijkt het, dat de slopers niets nieuws in de plaats stellen willen., geen nieuwe ‘cultuurverschijnselen’ scheppen.. Alternatieve verklaring is dat u zo gehecht bent aan de bestaande (of net vernielde), dat u zich niet kunt voorstellen dat wat komen gaat veel soeps kan zijn. U betreurt het voorbijgaan van het oude – hoewel dat dus ‘redelijk’ is.
   .
   Misschien kunt u wat langer nadenken over wat u vindt en het resultaat, indien volgens u de moeite waard, met de lezers van Sleutelstad delen in een update.

  • Sherry Kroket op

   Zoals afgelopen keer in Scheveningen? Ook daar werd steeds gezegd: als je dat gedoe met brandstapels aanpakt, loopt het uit de hand. Nou, het werd niet aangepakt en het werd een ramp.
   Wees blij met het vuurwerkverbod: minder letsel en hopelijk ook geen bekogelen van brandweer en ambulancemedewerkers met vuurwerk.

 4. Stefan Drukker

  Kansloos! Erg jammer. Omdat er een paar kwiebussen tussen lopen met illegaal vuurwerk en meestal ook nog een drankje op gaan we dit maar weer verbieden / beperken. Doe er nou echt eens wat aan! Betere opsporing en hogere straffen waar nodig. En laat die gene die gewoon een wat vuurwerk willen afsteken hun gang gaan 🎉👌 maarja met een steeds grotere groenlinks zal het er voor de vuurwerkliefhebber er niet beter op worden 😒

  • Sherry Kroket op

   Daarom hebben wij in Nederland ook een vuurwapenverbod. Omdat er kwiebussen rondlopen die trigger happy zijn. Het verheugende is dat de meeste reacties op het verbod positief zijn. En er door dergelijke verboden minder kinderen ogen missen en er minder doden vallen.
   Een mooie professionele vuurwerkshow zou natuurlijk wel een passende geste van de gemeente zijn.

   • Sherry Kroket, lekker naief om te denken dat een centrale vuurwerkshow de oplossing is. Denk eens aan de maatschappelijke kosten om dat te organiseren, risico’s qua veiligheid waarbij grote groepen (dronken) mensen bij elkaar komen.

    Daarbij is het vrije afsteken van vuurwerk voor een enorme groep mensen dus wel degelijk belangrijk. Ga voor de grap eens kijken bij de verkooppunten en zie hoe druk het is. Het voegt voor veel mensen daadwerkelijk iets toe. Daarnaast zorgt het voor een flinke omzet dus draagt het ook economisch bij.

    Tenslotte dalen de cijfers qua gewonden al Jaren. Ik zou zeggen gewoon de lijn qua controle, voorlichting en preventie doorvoeren.

 5. Sherry Kroket op

  Daarom hebben wij in Nederland ook een vuurwapenverbod. Omdat er kwiebussen rondlopen die trigger happy zijn. Het verheugende is dat de meeste reacties op het verbod positief zijn. En er door dergelijke verboden minder kinderen ogen missen en er minder doden vallen.
  Een mooie professionele vuurwerkshow zou natuurlijk wel een passende geste van de gemeente zijn.

  • Sherry Kroket op

   Kap toch met je gezeik, Hoogerdorst. Je loopt elke keer te klagen en te zeuren en te miauwen en te jammeren en huilie-huilie-huilie te zeiken maar vergeet dat met een vuurwerkverbod mensenlevens worden gered. Vuurwerk is tegenwoordig takkeduur. Hou je ook nog wat extra geld over. En hoezo gaat Nederland naar de klote? Kijk naar de cijfers: in de afgelopen decennia zijn er vele doden gevallen en hebben duizenden mensen oogletsel opgelopen. Alleen al afgelopen oud & nieuw waren er bijna 400 (!!!!) gevallen van oogletsel. In de afgelopen zeven jaar zijn er bijna 3.800 gevallen van oogletsel geregistreerd door de ziekenhuizen. Lekker feestje als er jaarlijks gemiddeld veel meer dan 500 mensen oogletsel oplopen. En ieder jaar weer vallen er doden. Vuurwerk wordt duur betaald. Het kost de samenleving letterlijk honderden miljoenen, ook aan het repareren van vernielingen. Om maar te zwijgen over de ellende die het veroorzaakt: te vaak zijn kinderen het slachtoffer van door ouderen aangestoken vuurwerk. Ik adviseer je, Hoogerdorst, om eens wat (Pools) vuurwerk voor je eigen ogen aan te steken zodat je uit eigen ervaring kunt vaststellen hoe dat bevalt. En of je dan nog vindt dat Nederland naar de klote gaat als vuurwerk wordt verboden in een deel van de stad. Net als in heel veel andere landen moet het vuurwerk aan banden worden gelegd en moet er een centrale vuurwerkshow voor in de plaats komen. Dat blijken ook nog eens trekpleisters van jewelste te zijn die de feestvreugde alleen maar vergroten.

  • Ik wordt altijd een beetje moe van de hondenliefhebbers die dit roepen. Gun iedereen elkaars hobby aub. Geef elkaar daar ruimte voor en respecter elkaar binnen de gestelde grenzen. Doet men dat niet dan dient de overheid te handhaven, niet te verbieden.

   Je bent je toch wel bewust van het feit dat honden voor enorme schade zoals beten + maatschappelijke kosten zorgen? Ik roep toch ook niet op voor een verbod op honden?

  • Jammer Carla dat kennelijk jouw hobby: het hebben van honden wel aan jou gegund moet blijven. Ik als vuurwerkliefhebber heb geen recht op mijn hobby? Die ene dag per jaar?

 6. Wim van der Valk op

  Je wordt bedankt meneer Lenferink,wat een helder moment!!
  Wat dacht je,laten we die kolere herrie maart verplaatsen naar de buitenwijken?

 7. Rien van Vliet op

  Het besluit om Leiden vuurwerkvrij te maken is te danken aan een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren. Vervolgens is men aan de haal gegaan met de uitkomsten van een enquête via het Leiden Panel. Uit die enquête bleek namelijk helemaal niet dat een meerderheid echt voor een vuurwerkvrij Leiden was. Men heeft de uitkomsten zeer ruim geïnterpreteerd om hun gelijk te halen.

 8. Wie zich echt wil uitleven met vuurwerk kan beter oud en nieuw gaan vieren op Curaçao. Daar geloven de Antilianen dat ze met vuurwerk de boze geesten verjagen. En dat wordt dan ook zeer uitbundig gedaan. Het verbieden van vuurwerk is daar ook een politiek taboe.

  • Eus de Watergeus op

   En die boze geesten, dat zijn dus de geesten van overleden vuurwerkslachtoffers. Zo is het cirkeltje weer rond.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline