Bibliothecaris Boerhaave toont bijzonder werk

Op zondag 29 januari kunnen bezoekers van Museum Boerhaave kijken naar bijzondere werken. Bibliothecaris Harry Leechburch Auwers, zal dan het boek Horologium van Christiaan Huygens (1658) laten zien. In dat oude werk beschrijft Nederlands grootste geleerde ooit, zijn revolutionaire slingeruurwerk. Ook zal de bibliothecaris De zogeheten `Send-Brieven’ van Antonie van Leeuwenhoek 1684-1718) aan het publiek tonen. Hierin beschrijft van Leeuwenhoek de ontdekkingen die hij deed met zijn zelf gefabriceerde microscoop, waaronder de zaadcel van de man. De bibliotheek van Museum Boerhaave herbergt zo’n 25.000 boeken. Bibliothecaris Harry Leechburch Auwers toont de meest bijzondere schatten uit die collectie, waaronder tientallen werken uit de 16de en 17de eeuw. Ook komt de bibliothecaris met boeken in het verlengde van de voorwerpen van Museum Boerhaave. Bijvoorbeeld een beschrijving van de elektriseermachine door Martinus van Marum, en de Beginsels der Natuurkunde van Petrus van Musschenbroek (1739), met daarin platen van het vermaarde Leidsch Fysisch Kabinet. Anatomische boeken krijgen ook aandacht. Zo toont de bibliothecaris de beroemde atlas Tabulae sceleti et musculorum corporis humani van Bernhard Albinus (1747) en een geïllustreerd werk uit 1686 van Reinier de Graaf met zijn ontdekking van de follikel (het eiblaasje). Ten slotte is er speciale aandacht voor de rijke collectie biologische en botanische boeken, met als pronkstuk een anoniem herbarium uit 1484, het alleroudste boek uit de collectie van Museum Boerhaave.

De middag begint om 15.00 uur en is toegankelijk na betaling van de toegangsprijs van het museum.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×