Zo'n 200 mensen kwamen meepraten tijdens de brainstorm over het Singelpark. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden praat massaal mee over singelpark

Leiden krijgt het langste park van Nederland, misschien wel van Europa. Maar het wordt hoe dan ook bij lange na niet lang genoeg om alle plannen en ideeën een plek te geven die afgelopen avond op tafel kwamen tijdens een brainstormsessie in Nieuwe Energie. Aan de uitnodiging van het Stadslab Leiden om mee te komen praten over het ruim zes kilometer lange Singelpark dat de komende jaren in Leiden wordt aangelegd, gaven zo’n 200 belangstellenden uit de hele stad gehoor. Niet alleen omwonenden, ook vanuit alle wijken stroomden inwoners toe. Allemaal met hun eigen plannen om van het singelpark niet alleen het langste, maar ook het beste park te maken.

Een greep uit de schier oneindige reeks voorstellen: openluchtpodia voor kleinschalig theater, visplekken, een met e-on koelwater verwarmde viskwekerij in het 50KV gebouw, voetveren in plaats van bruggen, een stadscamping, zwemplekken, boomhutten, hangende (dak)tuinen, stalletjes voor een permanente kindervrijmarkt, een skeelerbaan, een perspex wandeltunnel met hydrocultuur bij het stukje singel langs de Marepoortkade, picknick- en barbecueplaatsen, aanlegsteigers voor kleine bootjes en kano’s, een slaap-inn, plek voor een varend pop-up restaurant, boomgaarden en kruidentuinen, historische verlichting, met lampen gekleurd water als herinnering aan de lakenindustrie die de grachten met verf kleurde, horeca, schapen, het terugbrengen van stukken stadsmuur en het in oude glorie herstellen van het zwaneneiland bij het plantsoen…

Lang niet alle suggesties zullen gerealiseerd worden, maar het moet raar lopen als niet een aantal breed gedragen ideeën zal worden overgenomen in de plannen die in de loop van dit jaar gemaakt gaan worden. Aanstaande donderdag vergadert de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid over het singelpark. De week erna moet de gemeenteraad het plan vaststellen. Dan komt ook de 9,3 miljoen beschikbaar die de gemeente voor het singelpark heeft gereserveerd. Stadslab Leiden hoopt dat dat bedrag met behulp van sponsoren en andere geldstromen verdubbeld kan worden, zodat er voor het park een ontwerp gemaakt kan worden door een gerenommeerde landschapsarchitect. Komend voorjaar komt er een internationale designcompetitie.

Cultuur Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×