Directeur Dirk van Delft van Museum Boerhaave nam de eerste Joop Walenkamp-award in ontvangst uit handen van CDA-fractievoorzitter Patrick Meijer. (Foto: PR).

Joop Walenkampaward voor Museum Boerhaave

Vanavond heeft Museum Boerhaave de Joop Walenkamp-award gekregen. De nieuwe prijs, die voortaan jaarlijks wordt uitgereikt, werd door museumdirecteur Dirk van Delft op de nieuwjaarsborrel van het CDA in ontvangst genomen. Met de prijs wil het CDA Leiden personen of organisaties in de stad onderscheiden die – in de geest van oud CDA-wethouder Joop Walenkamp (1949-1997) – op een bijzondere manier de kracht van de Leidse samenleving hebben laten zien en op een bijzondere manier bijdragen aan Leiden als ‘stad van ontdekkingen’.

Fractievoorzitter Patrick Meijer van het CDA Leiden: “Met de prijs willen we als CDA Leiden ook het gedachtegoed van Walenkamp eren. Zijn creativiteit was legendarisch en als wethouder van economische zaken, financiën en verkeer ijverde hij vastberaden voor thema’s die nu nog in Stad van Ontdekkingen speerpunten van beleid zijn. Niet voor niets worden zijn ideeën bijna 15 jaar na zijn overlijden nog regelmatig in de Leidse politiek aangehaald.”
 
De eerste Walenkamp-award gaat naar Museum Boerhaave, vanwege grootse prestatie die het heeft neergezet in de strijd om het museum open te houden. Niet alleen het feit dat dat gelukt is, maar vooral de manier waarop het museum dat voor elkaar heeft gekregen, is voor het CDA doorslaggevend geweest om de prijs dit jaar toe te kennen aan het museum. Meijer: “Het CDA vindt dat het museum in de afgelopen maanden op een creatieve manier heeft laten zien waarom cultuur zo belangrijk is voor een stad van ontdekkingen, dat het aan de stad Leiden heeft laten zien hoe belangrijk Boerhaave voor Leiden is en het heeft de kracht van de Leidse samenleving verenigd om dit icoon te behouden.”

“Het museum heeft, om het met de woorden van directeur Van Delft uit te drukken, ‘cultureel ondernomen tot het erbij neerviel’. We vinden het dan ook van groot belang dat het museum de kracht van de samenleving optimaal heeft benut. Er is een recordaantal bezoekers getrokken en er zijn veel vrienden geworven bij Leidenaars, terwijl ook wetenschappelijke en andere instellingen en bedrijven mee wilden doen. Met een grandioos benefietdiner als klap op de vuurpijl maakte het museum nog eens duidelijk dat het ertoe doet in Leiden.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×