Expositie archeologie in Nabije Oosten in Oude Universiteitsbibliotheek

Vanaf donderdag 2 februari is in de Oude Universiteitsbibliotheek de tentoonstelling ‘Leiden en de archeologie van het Nabije Oosten’ te zien. Deze tentoonstelling gaat over Leidse archeologie in het Nabije Oosten, en is een samenwerkingsverband tussen het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. De tentoonstelling is gemaakt door vijf studenten Museumarcheologie, onder leiding van hun docent prof. dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke Wereld en Romeins Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden. De expositie ‘Leiden en de archeologie van het Nabije Oosten’ is een kennismaking met de archeologische onderzoeksprojecten van de universiteit en het museum in het Nabije Oosten, in het verleden en in het heden.

Daarnaast is er aandacht voor erfgoedkwesties die bij archeologisch onderzoek in het Nabije Oosten komen kijken en is er extra aandacht voor de opgravingen van Tell Sabi Abyad en Tell Hammam in Syrië, en Tell Deir ‘Alla in Jordanië. Projecten in de omgeving van Cide (Noord-Turkije) en Kinnereth (Meer van Galilea, Israël) zijn met foto-reportages vertegenwoordigd. De expositieruimte in de Oude UB toont bezoekers een interessante mix van geschreven documentatie, actiefoto’s van het leven op een opgraving en duizenden jaren oude objecten, die door de Leidse archeologen zijn opgegraven. Zo zijn er prehistorische werktuigen van obsidiaan (vulkanisch glas), kettinkjes van schelpen, glazen kralen, en fragmenten van een heilige tekst uit Jordanië. De belangstelling voor archeologie leidt ook tot het maken van vervalsingen.Op de tentoonstelling zijn nagemaakte olielampen en glas te zien. Ook curiosa ontbreken niet: de schedel van een Romeinse soldaat en de kist waarin vondsten uit Jordanië naar Leiden werden opgestuurd.

De tentoonstelling is tot 20 april te zien. De bibliotheek ligt aan Rapenburg 70 en is van maandag tot en met vrijdag open tussen 09.00 en 18.00 uur. De toegang is vrij.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×