ROC ID College zet zich in tegen vroegtijdig schoolverlaten

Het ROC ID College gaat zich inzetten tegen het vroegtijdig schoolverlaten. De school wil voorkomen dat jongeren hun opleiding vaarwel zeggen, zonder deze afgerond te hebben. Daarom hebben Margot Andriessen, onderwijsmanager Welzijn van ROC ID College, en Sibbele Wignand, regiomanager van de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Holland-Rijnland, afgelopen vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Sinds augustus 2010 volgt een aantal leerlingen van de welzijnsopleidingen van ROC ID College een speciaal traject, de `Masterclass werkvloer’. Een oplossing speciaal voor een kleine groep doeners die beter en sneller leert in de context van het beroep dan alleen in de schoolbanken. Het gaat om studenten die door hun gedrag op school een verhoogde kans op voortijdig schoolverlaten lopen.

Tijdens de masterclass zijn de studenten, naast hun twee dagen stage, ook een extra dag per week actief als jeugd- en jongerenwerker. Deze studenten werken `s ochtends, onder begeleiding van twee jeugd- en jongerenwerkers, aan vaardigheden die hen helpen hun schoolloopbaan tot een succes te maken. Het gaat daarbij vooral om vaardigheden die liggen op het vlak van beroepshouding, sociale vaardigheden en communicatie. Dezelfde vaardigheden zijn ook heel bruikbaar voor het beroep van sociaal-cultureel werker waar deze studenten voor studeren. Daarom werken ze tijdens het middagprogramma met jongeren om te proberen hun gedrag op dezelfde manier te beïnvloeden. Een “win-winsituatie” omdat ze de opdrachten waar medestudenten op school aan werken direct in een reële praktijksituatie uitvoeren. Na een jaar keren de studenten weer terug in het normale traject. De studenten die op school terugkomen zijn veel gemotiveerder voor hun opleiding en verzuimen ook minder omdat ze een werkmentaliteit hebben gekregen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×