Een impressie van de nieuwe Al Hijra moskee in Leiden zuid-west. Op de achtergrond molen d'Heesterboom aan de Haagweg. (Afbeelding: Stichting Al Hijra).

Gemeenteraad zegt ja tegen moskee Leiden Zuid-West

Op de grond van een aantal voormalige sportvelden in Leiden zuid-west verrijzen de komende jaren een depencance van verpleeghuis Zuydtwijck, woningen en appartementen. Op de hoek met de Haagweg komt de 2500 vierkante meter tellende Al Hijra moskee. Die gaat de huidige gebedsruimte in de Rembrandtstraat vervangen. Daarmee stemde een raadsmeerderheid afgelopen donderdag in. Alleen de VVD en Leefbaar Leiden stemden tegen het bestemmingsplan Haagwegkwartier Noordwest dat genoemde bouwplannnen mogelijk maakt.

Leefbaar Leiden wil overal in Leiden een moskee toestaan, behalve net op deze plek, de VVD vindt, net als het CDA, dat bij de moskee veel te veel commerciële (winkel)ruimte wordt toegestaan. Standaard wordt bij grond die door de gemeente wordt verkocht voor maatschappelijke doeleinden namelijk 40% ondersteunende detailhandel toegestaan. Omdat de moskee zo groot wordt, is dat in dit geval ruim 1000 m2. “De Hoogvliet aan het einde van de Breestraat is kleiner,” aldus VVD-raadslid Zevenbergen.

De VVD wilde samen met het CDA dat er niet meer dan 70 m2 commercieel gebruikt mag worden. Ook omdat de grond door de maatschappelijke doelstelling een lagere prijs heeft dan normaal. Dat zou oneerlijke concurrentie in de buurt kunen veroorzaken. Dat voorstel haalde het niet. Het moskeebestuur zelf is overigens van plan om niet meer dan 50 m2 te gebruiken voor ondersteundende winkelruimte.

Tegen de komst van de moskee was in de buurt veel bezwaar. De speciale actiegroep ‘Mosknee’ verzamelde zelfs honderden handtekeningen tegen de komst van het islamitische gebedscentrum, waarvan veel overlast wordt verwacht. Als tegenactie lanceerde GroenLinks in Leiden vorig jaar de campagne Moskja.

De raad denkt dat het met de overlast wel mee zal vallen legt de bezwaren naast zich neer.

Leiden mosknee


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×