In de loop van de dag mogelijk Anton Pieck-achtige plaatjes in Leiden. Net als hier op de Botermarkt in de jaren 50. (Foto: Archief Nico van der Horst).

Code oranje: KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond een weerswaarschuwing afgegeven. Vanuit het noorden trekken in de loop van de dag hevige sneeuwbuien over het land. De meeste sneeuw wordt verwacht in het westen waar lokaal tot wel 10 centimeter kan vallen. Ook wordt het mogelijk spiegelglad op de wegen doordat de temperaturen niet boven het vriespunt uitkomen. In sneeuwbuien kan het zicht sterk teruglopen. Het KNMI vergelijkt het met dichte tot zeer dichte mist. In combinatie met gladheid, opgehoopte sneeuw en naar verwachting ook harde windstoten kan dat tot gevaarlijke situaties op de weg leiden.

De gemeente Leiden is begonnen met strooien op de doorgaande wegen. Waar nodig worden sneeuwschuivers ingezet. De fietspaden worden geborsteld. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er meer dan voldoende strooizout voorradig is. Via www.leiden.nl/winter geeft de gemeente meer informatie over maatregelen die worden genomen in verband met het winterse weer.

In verband met de sneeuw heeft de NS de dienstregeling aangepast. In de randstad rijden sinds 11.00 uur minder sprinters. Dat geldt onder meer voor de trajecten Hoofddorp – Leiden Centraal en Leiden Centraal – Alphen aan den Rijn. De intercity’s rijden wel volgens schema. “Met deze aanpassingen in de dienstregeling willen we filevorming op het spoor voorkomen en de kans verkleinen dat het treinverkeer vastloopt. Wel wordt het hierdoor, vooral in de spits, drukker in de treinen en kan de reis langer duren,” zo laat de NS weten.

De komende dagen blijft het stevig vriezen. Wel verdwijnt de sneeuw na vanavond en klaart het vannacht op. De gevoelstemperatuur ligt dan rond de -18 graden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×