Leidens Ontzet wil op UNESCO-lijst

Dit jaar zal Nederland naar alle waarschijnlijkheid de UNESCO-conventie uit 2003 ondertekenen. Daarmee neemt ons land de verplichting op zich om het immateriële erfgoed te behouden. De gemeente Leiden en de 3 October Vereeniging gaan hun best doen om Leidens Ontzet die die UNESCO-lijst van tradities te krijgen. Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) in 2009 een inventarisatie gemaakt van de honderd belangrijkste tradities in Nederland. Volgens het VIE lenen lang niet alle opgegeven tradities zich voor plaatsing op een definitieve lijst. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een traditie een groot draagvlak heeft in een gemeenschap en dat hij wordt overgedragen op volgende generaties.

“Het zal duidelijk zijn dat de jaarlijkse viering van Leidens Ontzet op 3 oktober in aanmerking zou moeten komen voor de Unesco-lijst. Dat zou een geweldige erkenning zijn van deze unieke Leidse traditie, waarvan sommige onderdelen al bijna 440 jaar oud zijn,” aldus de vereniging.

Om het belang van deze UNESCO-conventie te onderstrepen hebben de Nederlandse erfgoedinstellingen het jaar 2012 uitgeroepen tot het “Jaar van het Immaterieel Erfgoed”.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×