Korneel Roosma-De Vries, foto: PR.

Leven van eerste vrouwelijke predikant belicht in bijzondere voorstelling

Korneel Roosma-De Vries speelt op zondag 4 maart de solovoorstelling ‘Anna Zernike, de eerste vrouw op de kansel’ in de Lokhorstkerk. Het stuk gaat over Anna Zernike, die geboren werd in 1887 en in Amsterdam Theologie ging studeren. In die tijd was het zeker niet gebruikelijk, dat vrouwen studeerden en al helemaal niet voor predikant. In anonieme brieven werd zij erop gewezen, dat “een vrouw dient te zwijgen”, volgens de Bijbeltekst 1 Corinthen 14:34. Zernike liet zich echter niet weerhouden en werd in 1911 aangesteld als predikant in het Friese Bovenknijpe. Na de ontmoeting en huwelijk met haar man, moest zij het predikantschap neerleggen, maar promoveerde in 1918 als theologe. Na de dood van haar man werd zij opnieuw predikant, deze keer in Rotterdam. Zernike overleed in 1972.
Roosma-De Vries is zelf voorganger in een Friese gemeente en toneelspelen is haar hobby. De voorstelling begint om 14.00 uur en de toegang is gratis. (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.)

Cultuur


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×