Auteurs voor vrije online toegang tot oude Leidse kranten

Een groep auteurs en fotografen waarvan in het verleden werk is gepubliceerd in Leidse kranten, is voorstander van vrije online toegang tot oude Leidse kranten. Gisteren ondertekenden zij in het Regionaal Archief Leiden (RAL) een gezamenlijke verklaring waarin staat dat zij geen bezwaar hebben tegen online publicatie van hun werk en dat zij afzien van een auteursvergoeding. Daarmee maken zij blijvende online weergave van hun artikelen en foto’s door het RAL mogelijk. Het RAL roept andere rechthebbende auteurs en fotografen op om contact op te nemen via kranten@archiefleiden.nl  Het RAL zelf blijft actief op zoek naar rechthebbenden.

Deze stap is goed nieuws voor wetenschappers, genealogen en onderzoekers. Zij bleken ernstig gedupeerd toen het RAL onlangs om auteursrechtelijke redenen de toegang tot de kranten op www.leidenarchief.nl moest staken. Daarop besloot het RAL de kranten weer online te zetten. en actief op zoek te gaan naar rechthebbende auteurs en fotografen om hen te wijzen op de meerwaarde van vrije toegang tot online cultureel erfgoed.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×