Kijken naar de verborgen wereld van cellen met Cel Zoomer

Vanaf volgende week vrijdag kunnen bezoekers van Naturalis kennismaken met de verborgen wereld van cellen. In de zaal Onderzoek in Uitvoering staat dan de Cel Zoomer, een enorm touchscreen waarmee bezoekers kunnen inzoomen op het piepkleine lichaam van een zebravisje. Het beestje is van kop tot staart op microscopisch niveau in kaart gebracht door de afdeling Elektronenmicroscopie van het LUMC. Deze innovatieve visualisatietechniek stelt onderzoekers voor het eerst in staat om een compleet beestje op celniveau te bestuderen. Met elke veeg over het scherm van de Cel Zoomer gaan bezoekers zelf op ontdekkingstocht in het voor velen nog onbekende landschap van het leven op celniveau. Elke cel heeft een eigen functie en ziet er anders uit. Zo zitten er in het oog lichtgevoelige cellen die er uitzien als een vingerafdruk En bevat een spier cellen met een streepjespatroon. Diverse soorten cellen die bezoekers op hun ontdekkingsreis tegenkomen, zien er bij de mens hetzelfde uit als bij het zebravisje – of elk ander dier. Van kop tot staart zijn er meer dan 30.000 microscopische opnames gemaakt van een zebravis embryo van 1,5 millimeter lang. Bij elkaar vormen ze een megafoto waarin je tot op celniveau kunt inzoomen tot een vergroting van 500.000 keer. Als je de foto zou printen op het diepst ingezoomde niveau, zou hij 800 x 400 meter groot zijn (bijna twee keer de oppervlakte van het Malieveld). Met deze innovatieve visualisatietechniek kunnen onderzoekers voor het eerst een compleet beestje op celniveau bestuderen. De Cel Zoomer staat vanaf 16 maart in Naturalis en is een permanente module in de zaal Onderzoek in Uitvoering.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×