Wethouder De Wit (D66, milieu) sloot donderdag een convenant met de supermarkten. Die beloven daarin dat ze de zakken in de schappen zullen leggen. (Foto: Chris de Waard).

Gele zak over twee weken in de winkel

Vanaf 23 maart liggen de nieuwe gele antimeeuwen zakken in de winkel. Bij vijf supermarkten in het centrum en bij de Hema zijn de extra sterke zakken dan voor een gereduceedre prijs te koop. Donderdag sloot wethouder Frank de Wit daarover en convenant met de supermarktmanagers en het Centrummanagement Leiden. Die laatste organisatie krijgt van de gemeente een subsidie zodat de zakken voorlopig goedkoper aangeboden kunnen worden.Daardoor kosten ze niet veel meer dan reguliere vuilniszakken.

“Meeuwen horen bij de stad, Dat zal altijd zo zijn. Maar we kunnen wel de overlast bestrijden”, vindt De Wit die hoopt dat centrumbewoners massaal aan de gele zak gaan totdat er overal ondergrondse vuilcontainers zijn en het probleem met zwerfafval definitief tot het verleden behoort. Centrummanager Erwin Roodhart is blij dat de supermarkten nu hun steentje bijdragen: “Een mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen”.

Eerdere proeven met de gele zakken verliepen niet allemaal even succesvol. De eerste keer waren ze slecht verkrijgbaar en bij de proef van vorig jaar werd gekozen voor een kleiner formaat zak, omdat gevreesd werd dat mensen anders te veel vuilnis in de extra sterke zakken zouden stoppen. De nieuwe zakken hebben wel het normale formaat. De gemeente hoopt nu te voorkomen dat ze te zwaar worden door een waarschuwing op de zak dat er niet meer dan acht kilo in mag.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×