Sloop Van der Klaauwtoren begonnen

12

De Universiteit Leiden is begonnen met de sloop van de monumentale Van der Klaauwtoren aan de Kaiserstraat. Ondanks veel kritiek uit de stad en een nog lopende actie van GroenLinks raadslid Walter van Peijpe om de toren voor Leiden te behouden, gaat het voormalige laboratorium dus tegen de vlakte. Op de plek waar nu nog het gebouw staat dat vorig jaar nog de eerste prijs won in de Leidse Jonge Monumentenwedstrijd, komt een modern appartementencomplex.

Delen

12 reacties

 1. Is dit geen vergissing van de slopers? Dat pand aan het water is wel heel erg lelijk! Kan dat niet plat?

 2. Wat ben ik het giga zat…! De hele tijd, dat gesloop, ontijdige onderhoud, leegstaande ruimtes etc, etc. Wat voor een stad leven we toch, hier in de Randstad. Een scheef bestuur? Scheve beleid? Scheve verhoudingen? Houdt in: slopen, ontijdige onderhoud en leegstand. Dus, heft in eigen handen nemen. Is de volgende optie, met actie. Lang leve van der Klauw Toren!

 3. Estefania Pampin Zuidmeer op

  We maken onze eigen monumentale bomen en gebouwen kapot om vervolgens die van anderen in het buitenland te bekijken.

 4. Uitstekend, eindleijk gaat dat afschuwelijk lelijke gedrocht dat al veel eerder gesloopt had moeten worden tegen de vlakte. Hopelijk komt er een mooi architectonisch ontwerp voor koopappartementen op deze fraaie locatie met één van Leidens mooiste singels voor terug. En uiteraard wat groen.

 5. Estefania Pampin Zuidmeer op

  Leiden is juist zo’n interessante stad door haar historische dimensie. Ook als het gaat om recentere periodes. Dit soort gebouwen vertellen ons en de toekomstige generaties het verhaal van Leiden en haar universiteit.

 6. Mieke: Uitstekend, eindleijk gaat dat afschuwelijk lelijke gedrocht dat al veel eerder gesloopt had moeten worden tegen de vlakte. Het bakstenen gebouw gaat plat hoor, niet dat walgelijk lelijke blauwachtige plaatmaterialen gedrocht dat ervoor staat. Goh, wat zal het opknappen daar.

 7. Piet Pekelharing op

  Het is me toch wat met die universiteit. Het College van Bestuur bestaat kennelijk uit cultuurbarbaren, die dit monumentale gebouw, nota bene de allereerste Leidse wolkenkrabber, willen slopen. Ons culturele erfgoed is bepaald niet in goed handen bij die onkundige hoogleraren.

 8. De geschiedenis herhaalt zich: in 1976 werd het gebouw van van Nelle aan de Aalmarkt gesloopt, doodzonde natuurlijk. Tegenstanders hoopten toen dat de leegte van het Gat van van Nelle als waarschuwend symbool zou dienen voor hoe je niet met je architectonisch erfgoed moet omgaan. Helaas heeft het niet geholpen want weer wordt een bijzonder en visionair gebouw in de Leidse binnenstad gesloopt. Leren we het dan nooit?

 9. aah als ze toch bezig zijn met slopen laat ze dan gewoon heel leiden van de kaart slopen nog mooier:D

 10. Sledgehammer op

  Er wordt inderdaad veels te weinig gesloopd in Lèije. Er kunnen nog heel wat volkswijkjes tegen de vlakte, zodat er i.p.v. dat paupersvolk dat op de zaterdag en donderdagavond de kilometer koopellende op de Haarlemmerstraat bevolkt misschien eens wat koopkrachtiger winkelpubliek voor terug komt in nieuwbouwwijken.

 11. @ Sledgehammer: Van die gasten uit de kouwe speklappenbuurt moet je het hebben…….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline