Foto:Museum Volkenkunde.

Offer aan Moeder Aarde bij Volkenkunde

Museum Volkenkunde staat dit jaar aan de hand van verschillende evenementen stil bij de Maya-kalender. In de Maya-cultuur zijn 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december belangrijke dagen, omdat de zon dan in een bijzondere hoek ten opzichte van de aarde staat. Zulke zonnewendes worden door de Maya gevierd. Woensdag 21 maart is de dag van het offer aan Moeder Aarde. Volkenkunde brengt dat offer met bloemen en vruchten, vergezeld van vrolijke muziek en dans. Het ritueel wordt begeleid door de kinderen van de Jenaplanschool ‘De Kring’ uit Oegstgeest en vindt, in navolging van de traditie, ’s middags om 12.00 uur plaats. Museummedewerker Edoardo Ramos Anaya uit Mexico leidt de gebeurtenis. Ook anderen die het offerfeest willen meemaken, zijn om 12.00 uur welkom. Het is de bedoeling dat de beelden van de bijeenkomst later op de dag op internet worden gezet.

Wie meer wil horen over het ritueel, kan Om 14.00 uur komen luisteren naar archeoloog en medewerker Midden- en Zuid-Amerika Martin Berger, die een lezing over de achtergronden zal verzorgen. Op www.volkenkunde.nl  staat meer informatie. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×