Stadswandelingen Leiden in de Tweede Wereldoorlog

Op vrijdag 6, 13, 20 en 27 april en op 4 mei, worden stadswandelingen gehouden waarin het thema Leiden in de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Gids tijdens deze ongeveer twee uur durende tochten is Alphons Siebelt, auteur van de Gids voor Leiden en omstreken in de Tweede Wereldoorlog, beschreven in 650 adressen.
Leiden heeft in de jaren 1940 – 1945 een aantal dramatische gebeurtenissen meegemaakt, waarbij honderden mensen omkwamen. De Joodse bevolking werd weggevoerd, de stad werd gebombardeerd en een aantal inwoners stierf in concentratiekampen, of werd binnen de stadsmuren vermoord. Veel Leidenaars hebben honger en kou geleden in de winter van 44-45. Om dit alles te gedenken, telt Leiden een aantal oorlogsmonumenten.

Ook achter hele gewone Leidse gevels schuilen bijzondere oorlogsverhalen. Zo bevond zich achter één daarvan het kantoor van de NSB, werden ergens anders illegale krantjes gedrukt, hadden de binnenlandse strijdkrachten een opslagplaats en werden er van achter andere gevels bonkaarten voor onderduikers geregeld. De stadswandelingen voeren langs bekende en minder bekende panden en plaatsen, waarover de gids zal vertellen. De wandelingen beginnen steeds om 14.00 uur bij het monument in het Van der Werfpark. Deelname kost €7,50 per persoon. Aanmelden kan via contact@onderduikers.nl. Groepen van minimaal zeven personen, kunnen ook een wandeling op een andere datum afspreken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×