Dierenpartij: Eten ganzenvlees gevaarlijk

Het eten van ganzen- en hertenvlees is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid omdat het besmet kan zijn met de EHEC-bacterie. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vindt daarom het onbegrijpelijk dat de provincie het eten van ganzenvlees wil promoten en vraagt Gedeputeerde Staten daar mee te stoppen. Volgens de PvdD is in Duitsland het overgrote deel van de herten en reeën besmet met de EHEC-bacterie. Deze bacterie kan dodelijk zijn voor mens en dier. De kans is aanwezig dat deze dieren ook in ons land drager zijn van de bacterie. Omdat besmetting vaak via het oppervlaktewater plaatsvindt, kunnen ook andere in het wild levende dieren met de EHEC-bacterie zijn besmet.

Zo lang deze dieren niet door mensen worden gegeten, is het gevaar voor de volksgezondheid klein. De provincie Zuid-Holland is echter van plan het eten van ganzenvlees te gaan promoten om voedselverspilling tegen te gaan. Vele duizenden ganzen worden  worden jaarlijks afgeschoten omdat ze overlast zouden veroorzaken. Volgens boeren eten ze te veel gras dat voor hun koeien is bestemd of ze eten andere gewassen.

De jagers die de dieren neerschieten, eten de ganzen zelf op of verkopen ze aan particulieren, restaurants of poeliers. Maar het grootste deel van de gedode ganzen wordt vernietigd. De provincie vindt dit verspilling van voedsel en wil daarom de inwoners van Zuid-Holland aanmoedigen ganzenvlees te gaan eten.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vindt dat onderzocht moet worden of de dieren besmet zijn met de EHEC-bacterie en wat de risico’s zijn voor de gezondheid van mensen. De partij wil verder weten of neergeschoten dieren sowieso worden gekeurd met het oog op de voedselveiligheid en de volksgezondheid. Ook zou de provincie er bij het Rijk op moeten aandringen de consumptie van vlees van in het wild levende dieren te verbieden, nu blijkt dat dit vlees een serieuze besmettingsbron is voor de EHEC-bacterie of andere ziekteverwekkers.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×