De geschiedenis van het hongeren bij Museum Boerhaave

Bij Museum Boerhaave is van 13 april tot en met 9 september de tentoonstelling “Het Gewichtige Lichaam: over dik, dun, perfect of gestoord” te zien. De rode draad in deze tentoonstelling over verstoorde manieren van omgaan met het lichaam, vormt de geschiedenis van het hongeren. Waarom besluiten mensen te stoppen met eten? Zijn de motieven persoonlijk of esthetisch, religieus of economisch? Wanneer is er sprake van een verstoorde omgang met het lichaam? En zijn we vandaag de dag wel baas over ons eigen lijf?

De eetstoornis anorexia lijkt een hedendaags verschijnsel. Niets is minder waar. Hongeren is van alle tijden, bij vrouwen én bij mannen. Om dit aan te tonen, voert Het Gewichtige Lichaam de bezoeker langs medische geschriften, curieuze prenten en oude schilderijen, hedendaagse kunst en outsiderkunst afkomstig uit binnen- en buitenlandse collecties. De tentoonstelling vertelt het verhaal van vastenheiligen, wondermeisjes en hongerkunstenaars, en toont het getrainde lichaam van de arbeider zoals dat in politieke ideologieën werd gepromoot.

Verder is er aandacht voor de geschiedenis van anorexia nervosa en boulimia, en de actualiteit van eetstoornissen. Het Gewichtige Lichaam confronteert de bezoeker met een keur aan beelden van dik en dun. Zo is er de fotoreeks van Ivonne Thein met plaatjes van een uitgemergelde, gefotoshopte vrouw. Ook zijn er opnamen van Kurt Stallaert die kinderen met een bodybuilderslichaam tonen. Het Gewichtige Lichaam was eerder te zien in Museum Dr. Guislain in Gent.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Het Gewichtige Lichaam. In een aantal essays komen de verschillende facetten van het dunne en het dikke lichaam aan bod. Het boek is rijk geïllustreerd en telt 192 pagina’s. Het kost € 29,95). In het kader van de tentoonstelling organiseert Museum Boerhaave diverse lezingen en evenementen. Tijdens de schoolvakanties zijn er bijvoorbeeld kookworkshops voor de jeugd. Meer informatie staat op www.museumboerhaave.nl.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×