Afbeelding: Pepijn Productions.

Dreigend dansverbod in heel Leiden

Leiden telt officieel slechts twee discotheken. In Casa aan de Lammermarkt en de Oude Harmonie aan de Breestraat. Alle andere zaken waar in het centrum van Leiden gelegenheid tot dansen wordt geboden, doen dat in strijd met de vigerende bestemmingsplannen. Desgevraagd laat burgemeester Lenferink aan Sleutelstad weten dat de gemeente zich de komende tijd gaat beraden op die situatie. “In algemene zin kan strijdig gebruik in relatie tot het bestemmingsplan voorkomen. Of we wel of niet handhavend optreden hangt onder andere af van de signalen die tot ons komen, bijvoorbeeld een melding, klacht of handhavingverzoek. De inhoud hiervan is bepalend of er wel of niet handhavend wordt opgetreden.”

Zaken als het LVC, Bar Dancing De Kroon en bijvoorbeeld Mas y Mas hebben in strijd met het bestemmingsplan een dansvloer. Of die zaken net als eerder de Next ook te maken krijgen met een intrekking van de vergunning weet Lenferink nog niet: “Je kunt je inderdaad de vraag stellen of er sprake is van strijdigheid. Of en wat we er mee gaan doen is nog een kwestie van nadere afwegingen en onderzoek.”

De Next vecht het dansverbod inmiddels aan bij de rechter. Op 5 april dient waarschijnlijk een kort geding tegen de gemeente. Exploitant Rein Dongelmans van de Next heeft goede hoop door de rechter in het gelijk gesteld te worden. Zijn zaak beschikt over een categorie vier vergunning. Om te dansen is zo’n vergunning in de categorie vijf nodig en die past niet in het bestemmingplan. Omdat er in het pand aan de Langebrug al decennialang wordt gedanst, wilde de gemeente die situatie eerder legaliseren. Dat is, volgens Dongelmans door een fout bij de gemeente, nooit gebeurd.

De burgemeester wil in de toekomst de hele situatie rond horeca en bestemmingsplannen nader laten bekijken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×