Sloop Van der Klaauwtoren stilgelegd

8

GroenLinks gemeenteraadslid Walter van Peijpe start deze week een slotoffensief om de Universiteit Leiden te laten inzien dat het slopen van de Van der Klaauwtoren een onzalig plan is. Via een speciale LinkedIn groep verzamelde Van Peijpe de afgelopen weken al meer dan honderd steunbetuigingen van mensen die vinden dat het monumentale gebouw niet verloren mag gaan. Ondertussen begon de universiteit al met de sloop, maar die werd binnen enkele dagen stilgelegd, omdat er eerst extra veiligheidsonderzoek nodig blijkt te zijn voor er daadwerkelijk gesloopt kan worden.

Inmiddels is er ook een mogelijke koper voor de toren. Projectontwikkelaar Menno Smitsloo vindt dat de universiteit haar sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid moet nemen en het voormalige zoölogisch laboratorium niet moet slopen. Hij is bereid het gebouw tegen redelijke condities over te nemen en het een passende bestemming te geven. “Ik ga niet aan een dood paard trekken, maar als de universiteit erover wil praten, moeten ze me maar bellen. Ik wil er serieus naar kijken.”

Smitsloo denkt in elk geval dat herontwikkeling een prima alternatief is voor sloop en herbouw. “De markt voor nieuwbouwappartementen is de afgelopen jaren natuurlijk flink verslechterd.” Ook Van Peijpe kan zich niet voorstellen dat de cijfers waarop de universiteit zich enkele jaren geleden baseerde nog kloppen: “Ze gaan er vanuit dat nieuwbouw ongeveer een miljoen meer oplevert dan herbestemmen, maar dat je kunt je gerust afvragen of dat nog actueel is. Er is nu veel meer vraag naar een appartement in een mooi historisch gebouw. Bovendien loopt de universiteit dan het slooprisico niet. En dat is fors. Je weet nooit wat je tegenkomt”.

Een woordvoerder van de universiteit denkt dat het rijkelijk laat is om in dit stadium nog met Smitsloo in gesprek te gaan: “Er is maanden niets gebeurd en we zijn nu zelfs al met slopen begonnen, maar uiteraard staat niets hem in de weg om zijn interesse in elk geval kenbaar te maken”.

Deze week verzamelt Van Peijpe nog reacties van mensen die de Van der Klaauwtoren voor Leiden willen behouden. Maandag overhandigt hij zijn oproep aan het College van Bestuur van de Universiteit.

Delen

8 reacties

 1. Chris de Waard op

  Daar heb je een punt. Door twee nieuwtjes uit 1 artikel pakkend te willen verwerken in de kop is er inderdaad een onbedoelde relatie tussen die twee ontstaan. Waarvan acte.

 2. mijn naam is haas op

  Ik heb altijd gedacht dat de universiteit er was om wetenschappers te baren. Nu blijkt dit instituut dus een verkapte projectontwikkelaar. Waar zijn de tijden gebleven dat dergelijke instituten nog bestuurd werden door wetenschappers en niet door de ballen van welleer die zich ontplooid hebben tot GELDWOLVEN. Hoe kan een universiteit onderricht geven in geschiedenis als ze deze vervolgens zelf vernietigt?

 3. Estefania Pampin Zuidmeer op

  Hopelijk is de Universiteit verstandig en stopt met de sloop van dit gebouw. Juist de gebouwen in de stad vertellen ons haar geschiedenis en van der Klaauwtoren hoort absoluut tot het culturele landschap van Leiden. Maak er van binnen iets moois van zodat het alsnog gebruikt wordt maar het bijzondere karakter van dit gebouw niet verloren gaat!

 4. Walter van Peijpe op

  Smitsloo is niet de enige die interesse heeft in herontwikkeling van de toren. Al veer eerder hebben Lingotto uit A’dam en ERA Contour uit Zoetermeer [de laatste zelfs met een haalbaar plan van architectenbureau Flinterdiep] aan de universiteit meegedeeld interesse te hebben voor de VDK-toren. De RUL is echter nooit bereid geweest om biedingen serieus te overwegen. Het blijft een raadsel waarom de RUL op eigen risico begint met slopen [dat kan wel eens een dure grap worden] zonder koper voor de nieuwbouwtoren en herenhuizen aan de Singel [die wel eens lastig te verkopen zouden kunnen zijn] Naast haalbaar en cultuurhistorisch wenselijk is herbestemming dus hoogstwaarschijnlijk ook nog winstgevender voor de RUL.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline