Gemeente wil 'watergebruik' reguleren

Doordat het steeds drukker wordt op het water in Leiden, komt er nog dit jaar een verordening waarin de rechten en plichten worden vastgelegd van iedereen die in Leiden gebruik maakt van de binnenwateren. Het gaat daarbij om beroeps- en pleziervaart, maar bijvoorbeeld ook over wonen op het water, evenementen en horeca. De komende maanden zullen alle belanghebbenden bij dat proces worden betrokken. Het college reageert met dat voornemen op de brief van een vijftal reders in Leiden die vooral moeite hebben met het overschot aan rondvaartboten in de stad.

Eén van die reders is Sjaak Veringa van Rederij de Oude Rijn. Hij vindt dat de gemeente in ieder geval strenge regels moet stellen aan het gebruik van het water door stichtingen zoals de Leidse Rederij die volgens hem voor oneerlijke concurrentie zorgen door met vrijwilligers te werken. “De gemeente zegt nu dat ze dat onderscheid niet kunnen maken, maar op de markt doen ze dat wel. Als je daar een groentekraam wilt beginnen, krijg je ook geen vergunning omdat er al vijf zijn. Dat zou ook voor het water moeten gelden”.

Veringa voelt zich afgescheept met het antwoord van het college en wil nu zijn zorgen kenbaar maken in een gesprek met burgemeester Lenferink.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×