Jan-Jaap de Haan neemt eerste exemplaar in ontvangst van auteur Yvonne Lammers-Keijsers, foto's: Jacqueline Borg.

Jan-Jaap de Haan opent ‘Ontdekt in Leiden’

Afgelopen middag opende wethouder Jan-Jaap de Haan met een onthulling van een bijzondere grafkistdeksel de tentoonstelling ‘Ontdekt in Leiden’. De feestelijke opening vond plaats in de expositieruimte van het Archeologisch Centrum aan de Hooglandse Kerkgracht. Na een inleiding door Chrystel Brandenburgh, stadsarcheoloog bij Monumenten & Archeologie gemeente Leiden, was het woord aan Yvonne Lammers-Keijsers, auteur van het begeleidende boek van de tentoonstelling onder dezelfde titel.
Het rijk geïllustreerde boekje is de achtste uitgave in de serie ‘Bodemschatten en bouwgeheimen’, een initiatief van Monumenten & Archeologie. Op onderhoudende wijze vertelt Lammers-Keijsers hierin over de spectaculaire vondsten, soms van overdadig goud, soms onaanzienlijk tot bijna lelijk. De Haan nam het eerste exemplaar in ontvangst van de schrijfster. Daarna werd een grafkistdeksel onthuld, die in 1983 door studenten gevonden werd in de achtertuin van hun studentenhuis aan het Rapenburg. 

Het deksel dateert uit de 8e of 9e eeuw en behoorde waarschijnlijk tot de verzameling van een professor, die omstreeks 1920 in dat pand woonde. Het past in ieder geval goed in de grote reeks van ‘Ontdekkingen in Leiden’.
Aansluitend konden de gasten de tentoonstelling bewonderen en van Romeinse hapjes genieten.

De tentoonstelling is dagelijks met uitzondering van zondag en maandag te zien. De toegang is vrij.
Het boekje is verkrijgbaar via de boekhandel en kost € 14,50.
(ISBN 978-90-5997-125-7)

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×