Eerste alarmmobiel voor gestalkte vrouw

Gisteren is voor het eerst het Aware-alarmsysteem uitgereikt aan een vrouw in Hollands Midden die regelmatig door haar ex-partner wordt belaagd. Met één druk op de knop, kan zij nu de hulptroepen inschakelen. Aware staat voor Abused Women’s Active Response Emergency. Het alarmeringssysteem bestaat uit een soort mobiele telefoon met GPS-verbinding, die de belaagde dag en nacht bij zich moet dragen. Wanneer zij opnieuw belaagd wordt, zorgt één druk op de knop voor directe verbinding met de alarmcentrale, die met spoed een politiewagen op pad kan sturen. Door direct ter plaatse te gaan, probeert de politie de belager meteen op te pakken. Het gebruik van het alarmsysteem is gekoppeld aan hulpverlening. Samen met het slachtoffer zetten de hulpverleners een traject uit dat er toe leidt dat het slachtoffer krachtiger en zelfverzekerder optreedt tegen de belager. De deelnemers aan Aware moeten zich houden aan de precieze afspraken die zij met de politie en hulpverlening maken. Vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden en Vrouwen Opvang Centrum Midden Holland in Gouda bieden die hulpverlening in deze regio. De belaagde personen volgen in eerste instantie zes maanden het traject. Daarna bespreken politie en hulpverleners met de deelnemers of afronding mogelijk is, of dat het traject nog moet worden voortgezet. Het systeem wordt al in meerdere regio’s gebruikt, en werpt vruchten af.

In Hollands Midden wordt het systeem in eerste instantie twee jaar gebruikt. Daarna wordt gekeken of de proef geslaagd is.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×