Blowverbod in delen van Leiden

Afgelopen donderdag werd in de raadsvergadering besloten tot een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP). De belangrijkste discussiepunten waren het instellen van een plaatselijk blowverbod en het strafbaar stellen van ‘aanvalswapens’ in de horeca.

Met het blowverbod wil de burgemeester de politie een beter middel in handen geven om direct op te treden tegen groepen jongeren die overlast veroorzaken. Met een plaatselijk blowverbod kan dat volgens hem effectiever dan met zijn huidige bevoegdheden. Datzelfde argument geldt voor het strafbaar stellen van ‘aanvalswapens’ in de horeca. Nu kan de politie niet ingrijpen bij conflicten waar geen officiële wapens bij betrokken zijn, zoals een stanleymesje of schroevendraaier. Ook dit verbod zal plaatselijk geldig zijn en moet de politie voorzien van effectievere middelen om op te treden. De politie zal in het proces-verbaal wel moeten motiveren waarom het wapen ‘kennelijk’ een aanvalswapen is.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×