Nieuw onderzoek naar geboortehuis van Rembrandt

De vakgroep archeologie gaat de komende tijd onderzoek doen naar de exacte ligging van het geboortehuis van Rembrandt in de Weddesteeg. In de buurt van die plek herinnert nu alleen een gevelsteen in een appartementencomplex aan het huis waar de wereldberoemde schilder ter wereld kwam. Maar dat gaat veranderen. Niet door het herbouwen van het huisje, maar wel door de exacte plek te markeren in het straatwerk van de Weddesteeg.

Voor het onderzoek hoeven de Leidse archeologen in spee niet onder de bestaande bebouwing te graven. Die staat namelijk een stuk verder naar achteren dan de oorspronkelijke huizen. De steeg zelf wordt opengegraven in de hoop op sporen. Wethouder De Haan legt uit: “We weten dat het gaat om weddesteeg 4, en ook wel waar de huizen stonden. Maar we weten niet precies welk huis nummer 4 had. Dat komt omdat van de hoekwoningen niet duidelijk is of de ingang in de Weddesteeg was om om de hoek.”

Hoewel De Haan hoopt dat het onderzoek uitsluitsel gaat geven, houdt hij ook rekening met een teleurstelling: “Als er bij de herinrichting van de steeg een enorme bouwput is gegraven, zijn er vrijwel zeker geen sporen meer terug te vinden van de oorspronkelijke bebouwing.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×