De buste van Rembrandt bij de Witte Singel werd er 106 jaar geleden neergezet. Het was een geschenk van de Vereniging Rembrandt aan de stad. De onthulling vond destijds plaats door konining-moeder Emma. Toenmalig burgemeester De Ridder aanvaardde het geschenk met dankbaarheid en beloofde er goed voor te zullen zorgen, zodat ook toekomstige generaties ervan zouden kunnen genieten. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Verplaatsing buste Rembrandt nog geen gelopen race

De buste van Rembrandt op de kop van de Witte Singel moet verplaatst worden naar het Stadhuisplein, het Waaghoofd of ’t Gerecht. Dat plan van de VVD Leiden werd gisteravond besproken door de Leidse politiek. Of het zover komt is maar zeer de vraag. Net als bij twee eerdere pogingen, in de jaren 70 en de jaren 80, is de politiek ook nu verdeeld. Het college ziet er in elk geval niets in. Wethouder De Haan vindt dat het beeld uit historisch oogpunt precies op de goede plek staat. Bij de oude stadsentree. “Er is bovendien geen Leidenaar meer in leven die die plek kent zonder Rembrandt op die plek”, zo onderstreepte hij zijn betoog.

Bovendien zijn de onderhoudskosten laag, omdat er van vandalisme nauwelijks sprake is op de huidige plek. Zou het beeld in het centrum staan, dan vreest het college dat de kans op vernielingen fors toeneemt. Ook de buurt wil het beeld graag houden en de kosten voor verplaatsing kunnen ook wel beter worden besteed, zo vindt De Haan die bovendien sterke twijfels heeft bij de raming van 7.000 à 8.000 euro waar de VVD mee rekent.

Hoewel meerdere partijen op zich best iets zien in verplaatsing, willen ze allemaal eerst duidelijkheid over de kosten. En ook wie daar dan voor moet opdraaien. Als het zuiver om die kosten gaat, heeft de VVD in elk geval een toezegging van de Business Club Leiden voor een bedrag van maximaal 10.000 euro. Niet voldoende, denkt Stadspartij-fractievoorzitter Eli de Graaf: “Een paar jaar geleden heeft installatiebedrijf Energiq bijvorbeeld de aanlichting gesponsord. Dat kostte alleen al 20.000 euro”.

VVD-raadslid Juliette Gilissen, indiener van het voorstel, blijft ondanks de twijfels overtuigd van de noodzaak van de verplaatsing. Ze krijgt bijval van organisatoren van stadswandelingen, ondernemers, de organisatie van de Nacht van Rembrandt en het centrummanagement. “Rembrandt in het centrum trekt meer toeristen en helpt om Leiden veel meer te profileren als Rembrandt-stad”, daarvan is Gilissen overtuigd.

D66, het CDA en de SP voelen niet veel voor verplaatsen, andere partijen twijfelen nog en willen het voorstel eerst nog eens met hun fractie bespreken voordat ze definitief voor of tegen stemmen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×