Stadslandbouw in leegstaande kantoren?

De Partij voor de Dieren Leiden wil een onderzoek door het college of stadslandbouw een haalbare nieuwe bestemming is voor leegstaande kantorenpanden in Leiden. Net als in het hele land heeft de Sleutelstad in toenemende mate te maken met structurele leegstand van 14,6 %, totaal 85.900 m2. Dit zou gelijk kunnen staan aan bijna 8,5 hectare landbouwgrond geschikt voor ‘verticale landbouw’. Deze vorm, die al succesvol toegepast wordt in wereldsteden als New York, Londen en Chicago, is vooral geschikt voor kwetsbare gewassen, zoals sla, aardbeien en andere kleine fruitsoorten. Amsterdam heeft al positieve ervaring opgedaan met verschillende projecten.

De partij denkt betreft Leiden aan locaties als Schipholweg, Schuttersveld, Kanaalpark, Verbeekstraat, Plesmanlaan en Vondellaan. Gemeenteraadslid Dick de Vos is enthousiast: : “Stadslandbouw in oude kantoren is de ideale oplossing: de leegstand wordt aangepakt en het schept nieuwe werkgelegenheid. Stadslandbouw is ook beter voor het milieu omdat het aantal voedselkilometers wordt verminderd en er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het is bizar om voedsel van over de wereld te halen terwijl het ook dichtbij kan worden geproduceerd. Dat vergroot bovendien de binding tussen de inwoners van de stad en hun voedsel.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×