Geen winnaar, maar volgens veel voorbijgangers "Een hartstikke leuk beeld!" gemaakt door Linda Nieuwstad. Foto's: Jacqueline Borg.

Beelden op Hooglandse Kerkgracht en uitreiking Frans de Wit prijs

Bezoekers en buurtbewoners keken vanmiddag hun ogen uit naar een serie bijzondere beelden die op houten sokkels staan opgesteld op de Hooglandse Kerkgracht. In de Lutherse Kerk werd de officiële opening gehouden en voor de eerste maal de Frans de Wit prijs uitgereikt aan nieuw (beeldhouw)talent. Onder grote belangstelling, waaronder vele Leidse prominenten, heette Joque Mulder, voorzitter van de Stichting Beelden in Leiden, de gasten welkom. Ze vertelde over de moeizame start en het bijna mislukken van deze prestigieuze tentoonstelling vanwege de financiële crisis. Gelukkig werd op tijd een hoofdsponsor gevonden, namelijk Business Club Leiden. Naast diverse andere sponsors deed ook de gemeente een duit in het zakje en verleende alle medewerking. Het resultaat mag er zijn: “Het neusje van de zalm van de jonge Nederlandse beeldhouwkunst staat nu in Leiden!” aldus een enthousiaste Mulder.

Joque Mulder en Jan-Jaap de Haan vertellen op Sleutelstad FM over Beelden in Leiden.

Daarna kwam burgemeester Lenferink aan het woord, die uit de doeken deed, dat “Leiden Stad van Ontdekkingen” eerst op historie en wetenschap doelde en nu steeds meer op ontdekking van kunst en talent. Lenferink nam het eerste exemplaar van de catalogus in ontvangst en vergat bijna de tentoonstelling voor geopend te verklaren. Aansluitend ontving Marianne Lammersen de Frans de Wit prijs uit handen van de juryvoorzitter voor haar werk onder de naam ‘Parasiet’.

De burgemeester had de weergoden iets te voorbarig bedankt voor de gunstige omstandigheden, want na afloop van de plechtigheden liepen de gasten met een glas in de hand in de regen langs de serie beelden.

De buitententoonstelling is te zien op de Hooglandse Kerkgracht tot zondag 29 juli.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×