Gouden Speld gemeente Leiden voor LAK-directeur Roland Helmer

Vertrekkend directeur Roland Helmer van het LAKtheater heeft gisteren uit handen van cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan de Gouden Speld voor Externe Relaties van de gemeente Leiden ontvangen. De onderscheiding is hem toegekend op grond van zijn grote en langdurige verdiensten voor de cultuur in Leiden. Roland Helmer werd 34 jaar geleden directeur van het Leids Academisch Kunstcentrum, dat naast theatervoorstellingen ook een gevarieerd aanbod aan cursussen leverde. Hij wist het LAKtheater van een bescheiden podium voor studenten om te bouwen naar een middelgroot theater voor een breed publiek.

In Nederland wordt het LAKtheater gezien als een van de beste zogenaamde vlakkevloertheaters. Gisteren was het LAKTheater voor het laats open. De universiteit trekt de stekker eruit, omdat men moet bezuinigen.

Roland Helmer heeft er in de programmering voor gezorgd dat in zijn theater de nieuwste ontwikkelingen in het Nederlandse theaterleven zichtbaar werden. Vooral worden zijn kinder- en jeugdtheatervoorstellingen geroemd, tijdens welke talloze kinderen hun eerste theaterervaring in het LAKtheater hebben opgedaan.

Roland Helmer was als bedenker of mede-initiator nauw betrokken bij de Theatermarathon, de zogenaamde “Feestdagen van het LAKtheater”, Café Favoriet, het Poetry Slam Toernooi en de programmaserie “Warmlopen”.

Hij was een van de belangrijkste schrijvers van het Cultuurmanifest, dat uiteindelijk heeft geleid tot de oprichting van het Cultuurfonds Leiden en de instelling van de functie van Cultuurmakelaar.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×