Het voormalige arbeidsbureau staat al jaren leeg. Een koper of huurder wordt maar niet gevonden.

Voormalig arbeidsbureau gekraakt

Bijna twee weken geleden heeft de ‘Lokale Kraakvereniging Leiden’ het voormalige arbeidsbureau aan de Oosterkerkstraat gekraakt. Of, zoals de krakers het zelf noemen: ‘aan de leegstand onttrokken’. De krakers willen niet alleen in het pand wonen, maar er ook culturele activiteiten organiseren. Hoewel er sinds 2010 een kraakverbod geldt in Nederland, maken de krakers zich vooralsnog geen zorgen over ontruiming. De Leidse gemeenteraad nam estijds namelijk een motie over van GroenLinks, waarin de gemeente wordt opgeroepen om terughoudend te zijn met het ontruimen van leegstaand gemeentelijk vastgoed. ‘Niet ontruimen voor leegstand’ is de gedachte daarachter. Inmiddels heeft de VVD Leiden meer dan 30 vragen over de kraak gesteld aan het college.

VVD raadslid Frederik Zevenbergen vertelt in een gesprek met Melle Tuik wat de belangrijkste bezwaren van zijn fractie zijn. Hij is des duivels over de kraak en eist dat het pand wordt ontruimd.

Zo wil de partij onder meer weten waarom de krakers niet meteen zijn opgepakt toen ze op 17 juli het pand binnen gingen. Volgens raadslid Frederik Zevenbergen zijn ze daarbij namelijk op heterdaad betrapt. Ook gaat hij er vanuit dat ze schade hebben veroorzaakt. “Hoe zijn ze anders binnen gekomen”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×