Minder evenementen op Garenmarkt

Het aantal evenementendagen op de Garenmarkt gaat volgend jaar terug van 16 naar tien. Dat blijkt uit de gemeentelijke evenementennota die wethouder De Haan vandaag naar de raad heeft gestuurd. Omwonenden van de Garenmarkt zijn de overlast van de vele evenementen helemaal zat en daar gaat de gemeente nu rekening mee houden. Met name commerciƫle afgehekte importevenementen zijn er niet meer welkom.

Jan-Jaap de Haan (wethouder evenementenbeleid) geeft een toelichting op de nieuwe nota.

Echte Leidse evenementen zoals 3 oktober, Leiden Culinair, de Leiden Marathon en Koninginnedag krijgen voorrang. Wel verhuist Armin van Buuren volgend jaar mogelijk naar de Lammermarkt. Niet vanwege de herrie, maar uit veiligheidsoverwegingen. Afgelopen 30 april was het zo druk bij de Garenmarkt dat zelfs landelijk werd opgeroepen om niet meer naar Leiden te komen. Op de Lammermarkt is meer plek en bovendien is het optreden dat Armin daar gaf tijdens het slotfeest van Serious Request goed bevallen.

Naast de Garenmarkt blijft het gebied rond de Nieuwe Rijn een belangrijke locatie voor familie-evenementen zoals 3 oktober, Koninginnedag en de Lakenfeesten. Het feestterrein wordt bovendien iets uitgebreid, zodat ook de Hoogstraat en Annie’s verjaardag voortaan binnen het evenemententerrein liggen. Bij Leidse feesten worden de geluidsnormen er bovendien wat versoepeld. Dat geldt ook voor evenementen tijdens de El Cidweek.

Naast pleinen, heeft de gemeente ook de Leidse parken meegenomen in een locatiescan. Door evenementen vaker in de parken te laten plaatsvinden, worden ze meer gespreid, zodat omwonenden minder overlast hebben. Sommige parken, zoals het Ankerpark, worden eerst geschikt gemaakt om er evenementen te houden. Bijvoorbeeld door electriciteit en water aan te leggen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×