Leidse koopzondagen weer ter discussie

Blijven de winkels in heel Leiden open op zondag of wordt die vrijstelling teruggedraaid? Als het aan de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling ligt, gaat het aantal koopzondagen in elk geval weer terug van 52 naar 12. Maandag diende de kwestie bij de gemeentelijke Commissie Beroep en Bezwaar. Voorzitter Henry Konijn hield er een uitgebreid pleidooi over de steken die de Leidse raad had laten vallen bij het verruimen de openingstijden. Met name de belangen van de kleine winkeliers en hun personeel zouden niet zijn meegewogen. Konijn: “In Zoetermeer is de omzet van kleine winkeliers 10% teruggelopen sinds de winkels elke zondag open zijn. Dat kan zich vertalen in een halvering van het inkomen van zo’n winkelier”

Henry Konijn hoopt dat de Leidse raad na de zomer besluit om het aantal koopzondagen weer in te perken tot 12 per jaar.

volgens Konijn kon Leiden ook ook helemaal niet besluiten om de hele stad aan te wijzen als toeristisch gebied. Alleen dan mogen de winkels namelijk elke zondag open.

Gemeenteadvocaat Rob Lever weersprak de kritiek. Alle belangen zijn volgens hem zorgvuldig gewogen en dat Leiden toeristisch is staat buiten kijf. Het is volgens hem ook niet nodig dat de hele stad toeristisch is om de winkels ook in de buitenwijken toestemming te geven om op zondag open te gaan. Als een stad toeristisch is, mag de raad zelf beslissen hoe ruim dat wordt geïnterpreteerd. Dat blijkt uit een brief van minister Verhagen die daarmee reageerde op een soortgelijke zaak in Zoetermeer.

Na de zomer brengt de Commissie voor Beroep en Bezwaar advies uit aan de gemeenteraad. Die zal zich dan nogmaals over het besluit moeten buigen. De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling hoopt dat het dan alsnog wordt teruggedraaid. Er is in de Leise raad maar een minieme meerderheid voor de vrije koopzondagen.

Naast de stichting van Konijn hadden ook een aantal vakbonden, zeven lokale winkeliers en de Gereformeerde Gemeente Leiderdorp bezwaar gemaakt tegen de verruiming van het aantal koopzondagen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×