Teun bedankt wethouder Van Velzen als hij het contract tekent. (Foto: Fotobureau R & M Joore).

Kaag en Braassem en Stevenshage tekenen samenwerkingsovereenkomst

Onlangs hebben wethouder Van Velzen van Kaag en Braassem en Bob Nieman, de voorzitter van Stevenshage, een samenwerkingscontract getekend. Dit contract regelt de onderlinge samenwerking op het gebied van opvang en vervoer van zwerfdieren in de gemeente Kaag en Braassem. Kaag en Braassem is, samen met de gemeente Teylingen, een van de eerste gemeenten die heeft besloten om de opvang en het vervoer van zwerfdieren niet langer via subsidiestromen te financieren, maar via een contract dat de dienstverlening van het asiel aan Kaag en Braassem nauwkeurig regelt.

Stevenshage is blij met deze ontwikkeling, omdat een contract goed past bij het professioneel invullen van de wettelijke verantwoordelijkheid (BW 5 artikel 8) die gemeenten hebben t.o.v. zwerfdieren.

In het nieuwe contract is geregeld dat Stevenshage alleen huisdieren als honden, katten, konijnen, knaagdieren en tamme vogels opvangt. De eerste twee weken doet Stevenshage dat in opdracht van de gemeente. Na twee weken gaat de verantwoordelijkheid voor het zwerfdier over van de burgemeester naar Stevenshage en zorgt het dierenasiel dat de dieren zo snel mogelijk een thuis krijgen. Als extra service naar de gemeente vangt Stevenshage ook afstandsdieren uit de gemeente Kaag en Braassem op. Het contract is ook duidelijk over wat Stevenshage niet voor de gemeente kan doen. Zo regelt de gemeente samen met de politie het ophalen van loslopende grote dieren als koeien en paarden en het verwijderen van dode dieren. Als Stevenshage verwilderde katten in de gemeente Kaag en Braassem aantreft, schakelen de asielmedewerkers de Dierenbescherming in. Voordat dit contract werd afgesloten werkten er meerdere partijen aan de opvang en het vervoer van zwerfdieren uit de gemeente. Met het afsluiten van dit contract heeft de gemeente dit alles bij  één partij belegd. Op deze manier kunnen burgers uit Kaag en Braassem hun huisdier voortaan op één plek gaan zoeken en is er één ambulancenummer beschikbaar voor mensen die een zwerfdier aantreffen binnen de gemeente.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×