Joris de Bruin van 2P Plus Reclame uit Leiden maakte een speciale print voor Marina om het kapotte raam mee af te dekken. Erop staat een boodschap aan potentiële inbrekers: "Alles wat ik aan waarde had, hebben je collega's al meegenomen". (Foto: Emile van Aelst).

Doek valt voor Ons Cafeetje na derde inbraak

Oplopende boetes wegens het overtreden van het rookverbod en de inbraak van afgelopen weekeinde zijn de druppel voor caféhoudster Marina Bosman van ‘Ons Cafeetje’ aan de Korevaarstraat. De zaak gaat dicht. In de nacht van zaterdag op zondag brak een veelpleger in bij haar café, maar werd op heterdaad betrapt door Bosman die boven de zaak woont. Ze belde 112 en terwijl de inbreker nog binnen zat, stond de politie al voor de deur. De man weigerde naar buiten te komen, zelfs nadat de politie twee keer in de lucht schoot en zelfs een keer naar binnen. “Die kogel had door z’n hart moeten gaat”, zegt de zwaar aangeslagen Bosman stellig.

Jaap van Sandijk spreekt met Marina Bosman over de inbraken, het rookverbod en haar besluit om de handdoek in de ring te gooien.

Marina Bosman verwierf landelijk bekendheid door haar strijd – als kleine caféhoudster – tegen het rookverbod. Uiteindelijk leek ze dat pleit te winnen door de versoepeling van het verbod voor kleine café’s. Probleem voor Bosman is echter dat ze haar zaak niet alleen kan runnen en voor kroegen met personeel geldt nooit een ontheffing. Omdat de asbakken toch op tafel bleven, kreeg ze al een boete van 2400 euro. Een volgende boete valt twee keer zo hoog uit. Teveel voor het kleine cafeetje.

Bosman had haar hoop eerder gevestigd op de verkiezingen van 12 september. “Van de PVV mag je gewoon roken in de kroeg als je maar een waarschuwingsbord ophangt”. In de hoop dat de partij van Wilders na de verkiezingen weer een belangrijke rol gaat spelen, wilde ze in elk geval nog een paar maanden doorgaan. Na de laatste inbraak geeft ze de strijd nu op: “Als je werkt dan zal je bestolen worden. En als je niet bestolen wordt, dan word je beboet”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×